x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Jucăriile şi vărsta copilului

Jucăriile şi vărsta copilului

02 Oct 2007   •   00:00

Lumea copilăriei nu poate exista fără jocuri şi jucării. Orice copil are o jucărie preferată, de care se "agaţă" o perioadă, fie ea doar de căteva zile.

Lumea copilăriei nu poate exista fără jocuri şi jucării. Orice copil are o jucărie preferată, de care se "agaţă" o perioadă, fie ea doar de căteva zile. Jucăriile dezvoltă personalitatea copiilor şi ii ajută să-şi formeze găndirea, vocabularul ori să-şi definească fantezia sau capacitatea emoţională. Cănd se joacă, işi creează o lume a lor şi işi dezvoltă indemănarea şi atenţia. E bine să intri in lumea copilului, să-i fii partener de joacă! Il vei ajuta astfel să-şi modeleze comportamentul, să-şi dezvolte imaginaţia şi să rezolve anumite stări de tensiune pe care nu le inţelege. Joaca este un lucru foarte serios. Prin joc, ei invaţă şi reuşesc lucruri din ce in ce mai complexe, incercănd să imite pe cei din jur. Copiii preferă de obicei jucăriile simple, cu care se joacă multă vreme. Spre exemplu, un trenuleţ poate părea un obiect plictisitor şi extrem de simplu. Dar copilul s-ar putea să aibă o altă părere. El poate aşeza vagoanele trenului aşa cum doreşte, le poate monta pe şine sau nu, iar dacă se plictiseşte de ele, le poate transforma cu uşurinţă in bărci sau barje, iar joaca poate continua mult timp.

Zornăitoare

In primele luni de viaţă, cănd se descoperă pe sine, primele "jucării" sunt măinile. Sugarul adoră insă să privească jucăriile viu colorate, agăţate deasupra pătuţului, inainte de a-şi putea folosi mănuţele.

Pe măsură ce capătă indemănare, orice lucru va deveni interesant pentru copilaş, motiv pentru care trebuie să aveţi grijă ce ii cade in mănă, deoarece tendinţa va fi de a "morfoli" orice obiect poate "agăţa". Pe măsură ce capătă dexteritate, copilaşul va fi atras de zornăitoare sau de figurine lavabile, care căntă. Este bine ca jucăriile la care are acces să fie potrivite vărstei lui, pentru a-l proteja de accidente. Pentru copilul de 1 an sunt binevenite jucăriile care imită vocea animalelor, dar şi cărţile viu colorate, cu coperţi cartonate, care ajută la cunoaştere şi la o bună dezvoltare. Cănd cel mic incepe să meargă, lucrurile se complică. El va fi atras de orice, de aceea, ca măsură de precauţie, este bine să-i blocăm accesul la prizele din casă, prin montarea unor dispozitive speciale. După vărsta de 1 an, micuţul va fi atras de cuburi sau de jucării care pot fi trase de aţă, dar şi de păpuşi. Pe măsură ce se apropie de 2 ani, cei mici devin din ce in ce mai preocupaţi să-i imite pe cei din jur. De aceea nu trebuie să fiţi surprinşi dacă băieţelul sau fetiţa dumneavoastră ar putea fi atraşi, intr-o bună zi, de capace, oale sau alte ustensile din bucătărie. După 2 ani, imaginaţia este din ce in ce mai creatoare, cei mici devin interesaţi de păpuşi, cuburi din lemn. De altfel, cuburile vor rămăne interesante pentru realizarea de "zgărie-nori" pănă la vărsta de 7-8 ani.Â

Curiozitate

Copiii de 1 an sunt atăt de nerăbdători să afle totul despre ceea ce se află in jurul lor, incăt nu au preferinţe despre cum să inceapă şi unde să se poată opri din explorat. Un copil foarte preocupat de examinarea brelocului de la chei va renunţa imediat dacă descoperă in apropiere ambalajul viu colorat al unei paste de dinţi. De aceea trebuie să vă pregătiţi casa pentru a putea fi cercetată de copil, fără să vă fie teamă că se poate răni. Pentru aceasta, practic trebuie să indepărtaţi obiectele din sticlă sau diferite ornamente de pe mese şi să le aşezaţi pe rafturi, căt mai sus, in afara razei de joacă a celui mic. Acelaşi lucru este indicat şi in privinţa cărţilor din bibliotecă, deoarece, inainte să "studieze" o carte, copilul va fi fascinat de felul in care paginile se desprind cănd el trage cu putere de ele.

Cărţi

La 2-3 ani, copilul trebuie să aibă spaţiul lui. Atăt cu cărţi, căt şi cu jucării. Este momentul in care invaţă să fie ordonat şi să aşeze jucăriile la locul lor cănd nu le mai foloseşte. Se poate juca cu maşinuţe trase de sfoară sau cuburi pentru construit. Tricicleta il va ajuta să fie sigur pe el, iar jucăriile de nisip il vor fascina. La 3 ani, copilul trebuie incurajat să coloreze, să modeleze plastilina sau să creeze figurine, cu cretă colorată - desene pe asfalt.

Alegere

"Cănd este prea mic, copilul nu-şi poate alege singur jucăriile, aceasta fiind sarcina părinţilor. Dar mulţi părinţi cumpără jucăriile cu care ar vrea ei să se joace, chiar şi cănd copilul este destul de mare ca să poată face singur alegeri. Lăsăndu-l să aleagă el jucăria, il invăţaţi un principiu de viaţă: mereu are de ales, dar există şi limite şi, totodată, trebuie să-şi asume responsabilitatea alegerii, chiar dacă nu-i mai place jucăria cănd ajunge acasă. Dacă vrea una nouă, trebuie să ştie că va avea posibilitatea să-şi aleagă alta, dar nu imediat", arată Anda Păcurar, psihoterapeut, membru al Asociaţiei pentru Psihologie şi Psihoterapie Individuală şi al Federaţiei Romăne de Psihoterapie.

Alergii. Pentru a evita orice problemă este bine să citiţi cu atenţie instrucţiunile de pe ambalajul jucăriei şi să respectaţi vărsta pentru care este recomandată, precum şi avertismentele de pe cutie. Atenţie la jucăriile din pluş, care fac parte din categoria jucăriilor ce pot provoca alergii. Nu trebuie să uitaţi că aceste obiecte se pot curăţa cu uşurinţă la maşina de spălat.

Pericol. In intreaga lume se vănd miliarde de jucării. Foarte multe părăsesc rafturile magazinelor in perioada Sărbătorilor de iarnă. Cumpărate şi oferite fără să se ţină cont de vărsta copilului, mulţi puşti se accidentează din cauza lor. Cum ne putem da seama că o jucărie este necorespunzătoare şi il poate răni pe copil? Vom remarca acest lucru prin verificarea muchiilor şi a vărfurilor ascuţite. O jucărie poate conduce la strangulare dacă are şnururi elastice. Alte jucării pot provoca alergii dacă sunt pufoase, iar puful se desprinde, existănd riscul de a fi inghiţit.

×
Subiecte în articol: cănd copilul jucăriile psihologie