Potrivit Hotararii de Guvern 924/2005, toti operatorii din domeniul alimentar trebuie sa isi insuseasca normele HACCP. Dr. ing. Gabriela Berechet, expert consultant Gastrotehnica, ne explica: "HACCP este un acronim care provine de la expresia din limba engleza «Hazard Analysis and Critical Control Points»
Potrivit Hotararii de Guvern 924/2005, toti operatorii din domeniul alimentar trebuie sa isi insuseasca normele HACCP. Dr. ing. Gabriela Berechet, expert consultant Gastrotehnica, ne explica: "HACCP este un acronim care provine de la expresia din limba engleza «Hazard Analysis and Critical Control Points» (in traducere: «Analiza Pericolelor si Puncte Critice de Control»), care este o metoda sistematica de identificare, evaluare si control a pericolelor asociate producerii, transportului, depozitarii, prelucrarii si utilizarii produselor alimentare". Aplicarea sistemului HACCP este compatibila cu punerea in practica a sistemelor internationale de management al calitatii produsului, asa cum ar fi sistemele de calitate cuprinse in standardele ISO 9000. Acest sistem HACCP presupune ca la nivelul sectoarelor in care exista circuit alimentar sa se asigure faptul ca acel aliment nu este un pericol pentru organism.
OBLIGATIVITATE
|
Aceste linii directoare au fost adresate catre toate statele membre, cat si membrilor asociati ai FOA si OMS sub forma unui text cu caracter consultativ, iar decizia utilizarii sistemului HACCP apartine fiecarui guvern. In tara noastra, ca urmare a necesitatii armonizarii legislatiei noastre cu cea a Uniunii Europene, prin Hotararea de Guvern 924/2005 s-a instituit obligativitatea introducerii si aplicarii sistemului HACCP in circuitul alimentar.
|