x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Legislatie - Sistemul HACCP, obligatoriu

Legislatie - Sistemul HACCP, obligatoriu

de Cristina Andreea Calin    |    16 Feb 2007   •   00:00
Legislatie - Sistemul HACCP, obligatoriu

Potrivit Hotararii de Guvern 924/2005, toti operatorii din domeniul alimentar trebuie sa isi insuseasca normele HACCP. Dr. ing. Gabriela Berechet, expert consultant Gastrotehnica, ne explica: "HACCP este un acronim care provine de la expresia din limba engleza «Hazard Analysis and Critical Control Points»

Potrivit Hotararii de Guvern 924/2005, toti operatorii din domeniul alimentar trebuie sa isi insuseasca normele HACCP. Dr. ing. Gabriela Berechet, expert consultant Gastrotehnica, ne explica: "HACCP este un acronim care provine de la expresia din limba engleza «Hazard Analysis and Critical Control Points» (in traducere: «Analiza Pericolelor si Puncte Critice de Control»), care este o metoda sistematica de identificare, evaluare si control a pericolelor asociate producerii, transportului, depozitarii, prelucrarii si utilizarii produselor alimentare".

Aplicarea sistemului HACCP este compatibila cu punerea in practica a sistemelor internationale de management al calitatii produsului, asa cum ar fi sistemele de calitate cuprinse in standardele ISO 9000. Acest sistem HACCP presupune ca la nivelul sectoarelor in care exista circuit alimentar sa se asigure faptul ca acel aliment nu este un pericol pentru organism.

ISTORIC. Sistemul HACCP a fost pus in aplicare pentru prima data in anul 1959 de catre o companie din Pillsbury in proiectele sale de cercetare si realizare a produselor alimentare destinate programelor spatiale americane. La fundamentarea metodei au colaborat: Agentia Nationala pentru Aeronautica si Spatiul Cosmic al SUA (NASA), laboratoarele Natick ale Armatei SUA si Grupul de Proiectare pentru Laboratoarele Spatiale ale Fortelor aeriene ale SUA. Acest grup de cercetare a trebuit sa rezolve o problema legata de obtinerea de produse alimentare incapsulate pentru membrii misiunilor spatiale, absolut sigure pentru consum. Aceasta presupunea lipsa contaminarii de orice fel. Metoda HACCP a fost pentru prima data prezentata in public la Conferinta Nationala pentru Protectia Alimentelor din 1971.

In 1980, Comisia ICMSF (International Comission on Microbiological Specification of Food) a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a elaborat un raport privind aplicarea HACCP. Liniile directoare pentru aplicarea sistemului de analiza a pericolelor prin puncte critice de control a fost adoptata la cea de a XX-a sesiune a Comisiei Codex Alimentarius, in anul 1993.

OBLIGATIVITATE
Aceste linii directoare au fost adresate catre toate statele membre, cat si membrilor asociati ai FOA si OMS sub forma unui text cu caracter consultativ, iar decizia utilizarii sistemului HACCP apartine fiecarui guvern. In tara noastra, ca urmare a necesitatii armonizarii legislatiei noastre cu cea a Uniunii Europene, prin Hotararea de Guvern 924/2005 s-a instituit obligativitatea introducerii si aplicarii sistemului HACCP in circuitul alimentar.

×
Subiecte în articol: bun de consum haccp