x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Light Party Time - Grenadă cu aromă de caise

Light Party Time - Grenadă cu aromă de caise

de Cristina Andreea Calin    |    04 Sep 2008   •   00:00
Light Party Time - Grenadă cu aromă de caise

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Coloranţii utilizaţi sînt cancerigeni
Pentru a fabrica băutura Party Time s-au dizolvat opt aditivi în apă, iar amestecului i s-au adăugat cîteva picături de suc de caise. E-urile utilizate sînt foarte nocive.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Coloranţii utilizaţi sînt cancerigeni
Pentru a fabrica băutura Party Time s-au dizolvat opt aditivi în apă, iar amestecului i s-au adăugat cîteva picături de suc de caise. E-urile utilizate sînt foarte nocive.

Caisa Light Party Time este o băutură îmbuteliată într-o sticlă în formă de grenadă. De gîtul ei a fost agăţată o punguţă cu o jucărie, motiv pentru care copiii vor fi tentaţi să o consume. Părinţii se vor gîndi şi ei că nu este nici o problemă, fiind o băutură neacidulată cu suc de caise. Numai că ar trebui să citească şi eticheta, pentru că sucul are o compoziţie care te duce cu gîndul la un laborator chimic. Ingredientele sînt: "apă, suc de fruct min 5%, acidifiant acid citric E 330, stabilizator carboximetilceluloză E 466, îndulcitori aspartam E 951 şi acesulfam KE 950, conservanţi: benzoat de sodiu E 211 şi sorbat de potasiu E 202, arome, coloranţi: tartrazină E 102, azorubină E 122, 100 de ml de suc aduc un aport caloric de 2 kcal/10kj, proteine 0, glucide 0,2, lipide 0 g.

ANALIZĂ. Caisa light este o băutură necarbonatată obţinută din apă, 5% suc de fruct şi aditivi chimici de sinteză din categoria acidifianţilor, stabilizatorilor, edulcoranţilor intenşi acalorigeni, conservanţi, coloranţi, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Conţinutul scăzut de calorii nu trebuie să fie un argument pentru consumarea acestei băuturi. Îndulcitorii chimici utilizaţi pot provoca un adevărat dezastru în organism. Aspartamul, E 951, are o doză zilnică admisă de 7,5 mg/kg corp din cauza numeroaselor sale efecte adverse. Depăşirea acestei doze aduce oboseală, dureri de cap, palpitaţii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderi de memorie. În cazuri rare, s-a constatat că poate produce chiar şi cancer la creier. Acesulfamul K are o doză zilnică admisă de 15 mg/kg corp, iar depăşirea acesteia induce stresul metabolic. Mai mult, consumul frecvent şi în cantităţi însemnate este cancerigen.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor cu sindrom ADHD (hiperactivitate şi deficienţă de concentrare), suferinzilor de cancer, celor cu sindrom proinflamator sistemic, suferinzilor de maladii neurodegenerative, celor cu sensibilitate a tractului digestiv. Băutura este interzisă suferinzilor de fenilcetonurie, din cauza conţinutului de aspartam.

Coloranţi azoici chimici

În compoziţia acestei băuturi intră şi doi coloranţi azoici chimici de sinteză care provoacă sindromul ADHD. În scurt timp producătorul va fi nevoit să scrie pe etichetă toate efectele adverse dovedite ale acestor aditivi. Astfel, consumatorii vor afla că tartrazina E 102 provoacă alergii persoanelor care reacţionează alergic la aspirină. De asemenea, copiilor le poate cauza crize de astm, rinite şi urticarie. E 102 creşte incidenţa apariţiei tumorilor tiroidiene, alterează percepţia şi comportamentul, producînd stări de confuzie. Mai mult, poate inhiba metabolismul zincului şi poate interfera cu enzimele digestive. Doza zilnică admisă pentru tartrazină este de 7,5 mg/kg corp. Azorubina E 122 este un colorant azoic roşu care provoacă urticarie şi edem, fiind cancerigen.
În 1983, JEFCA (autoritatea europeană care reglementează utilizarea E-urilor) a stabilit că un consumator nu poate consuma într-o zi mai mult de 0-4 mg/kg corp de azorubină.

×
Subiecte în articol: bun de consum