x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Luca - Salam bănăţean cu multă slănină

0
Autor: Cristina Andreea Calin 05 Iul 2008 - 00:00
Luca - Salam bănăţean cu multă slănină

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul are foarte multe calorii
Grăsimile animale de proastă calitate sînt ingredientul de bază al acestui salam. De aceea, este de preferat evitarea consumului de cei care suferă cu inima sau ficatul.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul are foarte multe calorii
Grăsimile animale de proastă calitate sînt ingredientul de bază al acestui salam. De aceea, este de preferat evitarea consumului de cei care suferă cu inima sau ficatul.

Salamul Bănăţean Luca este un produs crud-uscat care are în compoziţie "carne de porc, slănină, carne de vită, sare, condimente, corector de aciditate: gluco-deltă lactonă E 575, potenţiator de gust: monoglutamat de sodiu E 621, antioxidant: acid ascorbic E 300, conservant: nitrit de sodiu E 250, colorant natural: coşenilă E 120".

ANALIZĂ. Salamul analizat este un produs din carne de tip crud-uscat, cu un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi saturate de origine animală aterogene, provenite în principal din slănină. Din această cauză, salamul are şi o densitate energetică foarte mare, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, produsul conţine o serie de aditivi alimentari, dintre care unul potenţial cancerigen: E 250, nitrit de sodiu. Din această cauză, nu este recomandat să se depăşească un consum mai mare de 0,1 mg/kg corp pentru E 250. Salamul conţine şi o cantitate importantă de sare, de care trebuie ţinut cont pentru a nu se depăşi doza recomandată de 5-6 grame sare pe zi, provenită atît din adaosul direct al consumatorului, cît şi din alimentele în care ea se găseşte ascunsă.

CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderaţie, ocazional de persoanele sănătoase, active în cadrul unei diete globale, diversificate şi echilibrate şi al unui stil de viaţă sănătos, ne spune specialistul. Din cauza aditivilor alimentari utilizaţi şi a cantităţii mari de grăsimi, consumul salamului nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de dislipidemie şi hipertrigliceridimie, hipertensivilor, suferinzilor de maladii cerebro şi cardiovasculare, diabeticilor, suferinzilor de maladii hepato-renale, de maladii neurodegenerative, celor cu afecţiuni dermatologice, celor cu poliartrite reumatoide şi status proinflamator sistemic, suferinzilor de cancer, obezilor şi supraponderalilor, celor cu celulită.

Reţeta de dinainte de 1989

Din lucrarea "Produse româneşti din carne conform cerinţelor Uniunii Europene. Procesare. Control. Reţete", a profesorilor Gheorghe Mencinicopschi, Ioan Cironeanu, Monica-Mariana Neagu, Aneta Marina şi Eugenia-Livia Pană, aflăm care este reţeta după care se fabrica salamul bănăţean înainte de 1989. Materiile prime erau "carne porc lucru 60 kg, carne de vită calitatea I 25 kg, slănină tare 15 kg". La acestea se adăugau următoarele condimente: "boia dulce 300 g, boia iute 100 g, piper negru 250 g sau aromă de piper pe suport 350 g, usturoi 250 g, muştar boabe 500 g. Chiar şi în acea vreme se foloseau aditivi alimentari: sare 2,5 kg, zahăr 1 kg, acid citric 150 g, citrat de sodiu 100 g, erisorbat de sodiu sau ascorbat de sodiu 50 g, nitrit de sodiu 15 g". În lucrare este descris şi modul în care trebuie să arate produsul din punct de vedere organoleptic: "batoane de circa 50 cm: suprafaţă uscată cu mici încreţituri, culoare roşie-brună, cu pete rare (admise) de mucegai sau drojdii de bună natură, compoziţia cu bucăţi de carne, slănină şi boabe rare de muştar, miros şi gust plăcut de produs crud maturat, condimente şi adjuvanţi, consistenţă elastică pînă la mare". 
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   carne,   sodiu

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Strategii de neutralizare a insomniilor

Strategii de neutralizare a insomniilor
Medicii psihiatri atrag atenţia că toate bolile psihice sunt însoţite de tulburări ale somnului. În aceste necazuri din perimetrul somnului trebuie consultat un psihiatru, iar el va stabili strategia de...

Adeverința medicală nu va fi necesară în prima zi de școală

Adeverința medicală nu va fi necesară în prima zi de școală
Adeverinţa medicală de revenire în colectivitate a copilului poate fi prezentată pe parcursul prime săptămâni de școală. Măsura a fost luată pentru a nu supraaglomera medicii de familie, care vor avea astfel...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia
Agenţia Naţională de Supraveghere Sanitară (ANVISA) din Brazilia a anunțat că vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de laboratorul AstraZeneca, nu a avut efecte adverse grave asupra pacienților, transmite...

Vaccinul rusesc anti COVID-19 a început să fie testat pe locuitorii Moscovei

Vaccinul rusesc anti COVID-19 a început să fie testat pe locuitorii Moscovei
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de autoritățile ruse a început să fie administrat unui număr de circa 40.000 de moscoviți, aceasta fiind etapa finală de testare a acestuia, transmite AFP. "Primii...

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el
A-ți învăța copilul să realizeze activități noi, care să îl ajute să aibă grijă de sănătatea lui poate poate reprezenta de multe ori o adevărată încercare. Energia celor mici și pierderea ușoară a...

Stațiunile balneare și piscinele interioare nu cresc riscul de infecție cu COVID-19

Stațiunile balneare și piscinele interioare nu cresc riscul de infecție cu COVID-19
Patronatele din turismul balnear cer Guvernului redeschiderea centrelor de tratament balnear şi a piscinelor interioare, acestea având un rol important în creşterea imunităţii. Astfel va scădea...

Cafeaua ne face mai fericiți și ne ajută să ne păstrăm sănătatea

Cafeaua ne face mai fericiți și ne ajută să ne păstrăm sănătatea
Atunci când viața este nedreaptă și nimic nu este ceea ce sperai să fie, bea o ceașcă de cafea bună în compania unui prieten și starea ta de spirit se va schimba în câteva minute. Cu ajutorul celor mai bune...

Ridicarea de jos se face în etape, nu brusc

Ridicarea de jos se face în etape, nu brusc
Leşinurile, lipotimiile - cum le numesc medicii, se explică simplu prin insuficienta irigare cu sânge a creierului. Uneori, chiar și ridicările bruşte din poziţia de a-ţi lega şireturile, ridicarea rapidă din...

5 beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui

5 beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui
Semințele de floarea-soarelui sunt foarte hrănitoare şi sunt consumate în multe ţări ca o gustare. Ele au un conţinut bogat în minerale, acizi grași nesaturați și proteine. Seminţele de floarea-soarelui...

3 alimente care protejează împotriva grăsimii periculoase acumulate pe abdomen

3 alimente care protejează împotriva grăsimii periculoase acumulate pe abdomen
Există diferite tipuri de grăsimi în corpul nostru – subcutanată şi viscerală. Grăsimea subcutanată este un strat de grăsime chiar sub piele şi, în general, nu prezintă un risc mare pentru...

Alimentele care distrug sănătatea bărbaților și ce e indicat să consume

Alimentele care distrug sănătatea bărbaților și ce e indicat să consume
Unele alimente sunt atât de nesănătoase încât nutriţioniştii nu recomandă consumul lor. Experţi în nutriţie au întocmit un clasament al alimentelor care distrug sănătatea bărbaţilor. Nutriţioniştii...

Anunțul premierului Ludovic Orban despre disponibilitatea medicamentului Euthyrox

Anunțul premierului Ludovic Orban despre disponibilitatea medicamentului Euthyrox
Premierul Ludovic Orban este de părere că pacienții și-au făcut stocuri de Euthyrox din cauza pandemiei de coronavirus și a discutat cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru a suplimentarea...

Ce zice Alexandru Rafila despre gripa din această toamnă

Ce zice Alexandru Rafila despre gripa din această toamnă
Sezonul gripal ar putea începe mai târziu în acest an datorită măsurilor de protecție sanitară luate în contextul pandemiei de coronavirus,, este de părere profesorul Alexandru Rafila. Sezonul gripal în...

Cât va costa vaccinul anti-COVID-19 produs de Sanofi

Cât va costa vaccinul anti-COVID-19 produs de Sanofi
Președintele Sanofi Franța, Olivier Bogillot, a declarat că vaccinul anti-COVID-19 va costa sub 10 euro.  Acesta este dezvoltat de laboratoarele Sanofi și Gsk și se află încă în teste. Referitor la...

Ce beneficii surprinzătoare pentru sănătate ai atunci când consumi zilnic o anumită băutură populară

Ce beneficii surprinzătoare pentru sănătate ai atunci când consumi zilnic o anumită băutură populară
Circa 400 de miliarde de ceşti din această băutură populară sunt consumate în fiecare an în lume. Însă majoritatea oamenilor nu știe ce beneficii pentru sănătate are aceasta. La polul opus se află cei...
Serviciul de email marketing furnizat de