Cina să fie servită între orele 18:00 şi 20:00, ne recomandă profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti. În volumul "Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm", reputatul profesor insistă asupra faptului că proteinele animale (peştele) şi legumele să nu lipsească de la masa care încheie ziua.
În acelaşi volum, specialistul nostru mai atrage atenţia că "orice consum de grăsimi, brânzeturi, amidonoase sau carne grasă va fi digerat greu". Rezultatul: organismul va stoca sub formă de ţesut adipos aceste alimente, în timp existând riscul să apară supraponderalitatea şi obezitatea.
FĂRĂ SUPE DE CARNE
Pentru cei care preferă supele la cină, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi spune că bine ar fi să renunţe la acest obicei. Motivele? Supele pot declanşa pusee de hipertensiune nocturnă. Ca şi ciorbelor, supele conţin o cantitate mare de aminoacizi. Pe parcursul nopţii, aceşti aminoacizi pot amplifica tensiunea arterială.
CE SĂ MĂNÂNCI?
Potrivit specialistului nostru, la masa de seară trebuie să alegi alimente care conţin proteine de origine animală uşor de digerat, precum şi proteine vegetale, cantităţi mici de zaharuri simple, cum ar fi legumele verzi (salate, spanac, sparanghel).
DE CE O MASĂ UŞOARĂ?
Pentru că după masa de seară urmează să dormi. Dacă mănânci mult, foarte consistent şi repede, cu siguranţă nu vei avea un somn odihnitor şi îţi vei suprasolicita aparatul digestiv.
POT MÂNCA DUPĂ ORA 18:00?
Da. Cu condiţia să treacă cel puţin două ore de la masa de seară şi momentul în care te pui în pat. De preferat este ca între cină şi dormit să ai o activitate fizică uşoară, cum ar fi mersul pe jos. În cazul în care vei mânca la cină alimente care se digeră greu, cu conţinut mare de grăsimi şi de proteine, stomacul tău va fi ocupat cu digestia şi nu vei avea un somn liniştit.
ALCOOL SEARA?
Seara nu e momentul cel mai bun pentru carbohidraţii cu asimilare rapidă (zahăr, dulciuri) şi nici pentru alcool. Motivul: potenţial de fermentare.
SĂ SAR PESTE MASA DE SEARĂ?
Nu, în nici un caz. Dacă ocoleşti masa de seară şi pe cea de dimineaţă, cum obişnuiesc mulţi, vei mânca doar dejunul. Ceea ce este cu totul greşit. În această situaţie, organismul este obligat de a depozita cât mai mult din ceea ce asimilează, va micşora metabolismul bazal şi treptat, treptat vei constata că... te îngraşi pe zi ce trece.
OBEZITATE
Există persoane care sar peste mesele şi gustările din timpul zilei. Acestea au tendinţa de a mânca seara cantităţi mai mari şi sunt astfel mai expuse la obezitate, comparativ cu persoanele care respectă mesele principale şi cele două gustări. "Acest lucru se explică prin faptul că alimentaţia echilibrată şi regulată ne ajută să controlăm apetitul şi cantitatea de alimente consumate", precizează specialistul nostru.
Propunerea specialistului
Profesorul Mencinicopschi face câteva recomandări pentru o cină sănătoasă:
n) 100 g de peşte gras: somon, cod, macrou, sardină, păstrăv, hering, ton
n) legume verzi
n) apă minerală naturală
Sau:
n) 100 g de fructe de mare (creveţi, caracatiţe, langustă, homar, scoici, calamar), fierte, asezonate cu sos din ulei de măsline extravirgin şi condimentat cu usturoi, suc de lămâie
n) garnitură de năut, bob, hrişcă, mazăre
n) apă minerală naturală cu suc de lămâie.
Citește pe Antena3.ro