x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Margarina şi cancerul

Margarina şi cancerul

de Steluta Indrei    |    11 Iun 2008   •   00:00
Margarina şi cancerul
SEMNAL ● Acizii graşi trans dublează riscul tumorilor la sîn
Produsele de patiserie, chipsurile, pizza, pîinea, dulciurile concentrate şi alte alimente obţinute prin procesare industrială cresc în mod considerabil riscul cancerului de sîn, arată studiile realizate la două institute de prestigiu din Franţa.

Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală (INSERM) şi Institutul Gustave Roussy din Franţa au emis următorul avertisment: femeile se expun riscului de a dezvolta cancer de sîn dacă mănîncă în exces produse de patiserie, pîine din făină rafinată, pizza, chipsuri şi alte alimente procesate. Acestea conţin margarină sau aşa-numitele grăsimi vegetale hidrogenate. Margarina este obţinută din uleiuri vegetale printr-un proces de hidrogenare, în cursul căruia sînt generaţi acizi graşi trans.

STUDII.
Efectele nocive ale acizilor graşi trans sînt studiate încă de la începutul anilor ’90. Pînă în prezent s-a confirmat că grăsimile hidrogenate care conţin acizi graşi trans provoacă ateroscleroză (depunere de grăsimi pe pereţii vaselor de sînge), boli de inimă, accident vascular cerebral. Însă nu se cunoştea rolul grăsimilor hidrogenate în apariţia cancerului de sîn. Iată că studiile recent efectuate în Franţa scot în evidenţă şi acest pericol. Riscul îmbolnăvirii de cancer al sînului este dublu în cazul femeilor depistate cu un nivel crescut al acizilor graşi trans în sînge.

Recomandăm populaţiei să evite alimentele obţinute prin procesare industrială. Acestea conţin cele mai mari cantităţi de acizi graşi trans", semnalează cercetătorii francezi. "Consumul de margarină şi, implicit, de acizi graşi trans este contraindicat gravidelor, întrucît provoacă naşterea unor copii cu greutate scăzută şi cu circumferinţa mică a craniului. Şi femeile care alăptează trebuie să evite alimentele pe bază de margarină, pentru că acizii graşi trans ajung în laptele matern şi apoi în organismul sugarului", potrivit studiilor.

În UE şi în SUA s-au luat măsuri în vederea reducerii cantităţii de acizi graşi trans din alimente. Astfel, înUE se acceptă maximum 1 g de acizi graşi trans la 100 g produs, iar în SUA – 2 g/100 g produs. Studiile arată însă că toleranţa organismului uman pentru acizi graşi trans este 0.

×
Subiecte în articol: trans graşi alimentaţie sănătoasă