x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Mazăre periculoasă

Mazăre periculoasă

de Cristina Andreea Calin    |    25 Sep 2007   •   00:00
Mazăre periculoasă

CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Şase ingrediente, cinci aditivi alimentari, din care la sfărşit va rezulta, după părerea producătorului, o măncare gustoasă de mazăre. Dintre aditivi, doi sunt extrem de periculoşi, care pot provoca alergii, crize de astm, eczeme.



CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Şase ingrediente, cinci aditivi alimentari, din care la sfărşit va rezulta, după părerea producătorului, o măncare gustoasă de mazăre. Dintre aditivi, doi sunt extrem de periculoşi, care pot provoca alergii, crize de astm, eczeme.

Producătorul Clip se laudă că din fulgii lui de mazăre iese "o măncare gustoasă". Nici nu ne-am indoi de acest lucru dacă nu am citi eticheta: "mazăre, emulsificator - monogliceride E 471; stabilizatori - pirofosfat acid de sodiu E 452; conservant - metabisulfit de sodiu E 223; antioxidanţi - butilhidroxianisol E 320, acid citric E 330". Că ştim ce rezultă după ce vom mănca mazărea, producătorul ne oferă şi valorile nutriţionale pentru 100 de grame: valoarea energetică 450 kcal, proteine vegetale 23 g, glucide 57 g, lipide 1,7 g.


ANALIZĂ. Mazărea este o leguminoasă bogată in proteină vegetală de calitate bună. Dar aditivii alimentari folosiţi, in special E 223 şi E 320, scad semnificativ inocuitatea acestui produs. Metabisulfitul de sodiu este un conservant pe bază de sulf, dăunător persoanelor sensibile, care incetineşte asimilarea vitaminei B şi poate declanşa crize de astm. De asemenea, aceşti aditivi pot provoca alergii sau probleme gastrice, motiv pentru care este recomandat ca E 223 să nu intre in alimentaţia copiilor.

Butilhidroxianisolul poate fi alergen pentru persoanele sensibile şi, de asemenea, poate produce dezechilibre metabolice, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Conţine şi o sursă de fosfor E 452, care poate dezechilibra balanţa calciu-fosfor, in cazul unui aport zilnic de fosfor din mai multe surse alimentare. Produsul are o densitate energetică foarte ridicată, 450 kcal/100 g.


CONCLUZII. Din cauza combinaţiei de aditivi alimentari, specialistul nostru nu recomandă produsul copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor, obezilor, celor cu probleme renale, suferinzilor de hiperuricemie (gută), persoanelor alergice şi sensibile la aditivii utilizaţi, diabeticilor, suferinzilor de boli hepatice, persoanelor cu boli dermatologice, bolnavilor de cancer.

×
Subiecte în articol: bun de consum