Ultimul raport al Comitetului de Reziduri de la Pesticide (PRC) din Anglia ridică o serie de probleme cu privire la rezidurile identificate in merele comercializate cu amănuntul şi in cele cu care se aprovizionează şcolile in cadrul programului Fructe şi Legume pentru Şcoli.
Peter Melchett, director in cadrul Asociaţiei Pămăntului a declarat că prin examinarea acestor fructe nu se doreşte altceva decăt iscarea unui scandal din nimic. La sfărşitul lunii iunie, PRC a analizat monstre din 22 de tipuri de alimente, mere şi sucuri provenite din acestea, varză, ţelină, ciocolată, grefuri, kiwi, praz, lăptucă, lapte, piersici şi nectarine, pară, cartofi, căpşuni, citrice, specialităţi din fructe, floarea soarelui şi seminţe de dovleac, roşii, păstrăv şi somon, cartofi dulci şi iaurt. Conform analizelor, 32 din cele 1.053 de monstre aveau aproape nivelul maxim de reziduri, dar s-a negat orice risc pentru sănătatea organismului uman. Legat de acest aspect, un oficial din cadrul Comitetului a declarat că s-au luat toate măsurile de precauţie, inclusiv cele de risc.
Merele, după spusele reprezentanţilor comitetului, reprezintă cea mai mare ingrijorare. 74% din merele văndute in cadrul comerţului cu amănuntul conţin reziduri de la pesticide şi 50% mai mult de un pesticid. Un oficial al Asociaţiei Pămăntului a declarat că un alt motiv de ingrijorare este o continuare a efectelor pesticidelor asupra agriculturii. Solul este mult prea expus pericolului chimicalelor şi impactul asupra corpului uman nu este incă bine definit. Mai mult, unele mere au fost identificate cu reziduri de iprodione, care nu este aprobat in Marea Britanie. (Nicoleta Catană)
Â