x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Metoda simplă și eficientă să reduci stresul în doar 6 minute

Metoda simplă și eficientă să reduci stresul în doar 6 minute

de Redacția Jurnalul    |    15 Feb 2024   •   08:40
Metoda simplă și eficientă să reduci stresul în doar 6 minute
Sursa foto: Hepta

Românii par să fie tot mai interesați să citească iar acest obicei are multiple beneficii pe termen lung.

Pe lângă stimularea creativității, dezvoltării culturii generale, alungarea plictiselii, lectura are efecte pozitive și asupra corpului și creierului.  Lectura mai ales a cărților de ficțiune dezvoltă imaginația.  Orice activitate care are calități meditative, în care creierul este complet concentrat pe o singură sarcină, reduce stresul și îmbunătățește relaxarea.

Reducerea stresului

Într-un studiu realizat de Universitatea din Sussex, persoanele care au citit 6 minute, au prezentat ritmuri cardiace mai lente, mai puțină tensiune musculară și niveluri reduse de stres. Dr. David Lewis, care a condus studiul, spune  că lectura "este mai mult decât o simplă distracție, ci o implicare activă a imaginației, deoarece cuvintele de pe pagină stimulează creativitatea și te determină să intri în ceea ce este în esență o stare alterată de conștiență. Se pare că o carte bună este cu adevărat forma supremă de relaxare”, notează Readingpartners.org.

Combate demența 

Beneficiile lecturii se extind dincolo de reducerea anxietății și stresului. Studiile au legat lectura de o sănătate mentală bună la bătrânețe. Persoanele care citesc regulat pe parcursul vieții lor au o capacitate mentală crescută pe măsură ce îmbătrânesc. Cele care au citit mai puțin frecvent pe parcursul vieții lor și nu au continuat să-și stimuleze creierul în bătrânețe au experimentat o rată de declin mental cu 48% mai rapidă decât cei care și-au menținut activitatea cerebrală pe parcursul vieții lor.

Un studiu a găsit o asociere pozitivă între activitățile cognitive, cum ar fi lectura, și o șansă redusă de a dezvolta boala Alzheimer. La fel ca și inima, creierul este un mușchi care trebuie să fie îngrijit pentru a funcționa la capacitatea sa maximă pe tot parcursul vieții noastre.

Tratament pentru sănătate mentală

Unul din cinci adulți din SUA experimentează o tulburare mentală la un moment dat în viața lor. Lectura cărților de autoajutor s-a dovedit a fi o metodă eficientă pentru  adulți să facă față bolilor mentale. În Marea Britanie, medicii au adoptat abordarea utilizării biblioterapiei pentru pacienții cu afecțiuni de sănătate mentală. Medicii au inclus lectura obligatorie ca parte a rețetei unui pacient. Scopul este de a aduce beneficiile lecturii la milioane de pacienți cu anxietate și depresie, potrivit dcnews.ro.

×