x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Mititei cu gust intărit

Mititei cu gust intărit

de Cristina Andreea Calin    |    20 Aug 2007   •   00:00
Mititei cu gust intărit

CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Condimentele analizate respectă reţetarul clasic pănă la un punct. Monoglutamatul de sodiu nu era necesar, mai ales că pune in pericol sănătatea consumatorilor.


CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Condimentele analizate respectă reţetarul clasic pănă la un punct. Monoglutamatul de sodiu nu era necesar, mai ales că pune in pericol sănătatea consumatorilor.

Condimentele pentru mititei Kamis au in mare parte in compoziţie ingredientele necesare pentru acest produs tradiţional romănesc. Numai că producătorul a adăugat şi un aditiv alimentar care este considerat periculos pentru consumatori - E 621. Eticheta integrală a produsului menţionează următoarea compoziţie: "Legume uscate (usturoi, ceapă, ş.a.), condimente (cimbru, piper negru, coriandru, ienibahar, cimbrişor), sare (aprox. 30%), bicarbonat de sodiu E-500a (regulator de aciditate), glutamat de sodiu E-621 (intăritor de gust)".
Producătorul le oferă consumatorilor şi o reţetă pentru prepararea mititeilor: "1 kg de carne tocată (cel mai bine amestec de: carne de vacă, porc, oaie), 3 linguri de "Condimente pentru mititei".


ANALIZĂ. Produsul in cauză este un amestec condimentar pentru mititei conţinănd legume uscate, condimente, sare (clorură de sodiu 30%) şi un intăritor de gust (glutamat de sodiu E621), sintetizează profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. E 621 este folosit in foarte multe produse şi trebuie avut grijă să nu se depăşească doza zilnică admisă. Cercetările recente au arătat că E621 poate produce reacţii adverse persoanelor astmatice. De asemenea, este interzis in dieta sugarilor.
Consumatorii trebuie să ţină cont şi de aportul de sodiu adus de acest produs, avănd in vedere că maximul zilnic este de 6 g.


CONCLUZII. Produsul va fi utilizat in cantitate căt mai mică, pentru a da savoare mititeilor, avănd in vedere menţinerea sării la un nivel căt mai scăzut. De asemenea, persoanele cu sensibilitate la aditivul alimentar monoglutamat de sodiu E621 vor testa mai intăi toleranţa la acest aditiv, ne recomandă specialistul nostru.

Cei sensibili la monoglutamatul de sodiu acuză de cele mai multe ori simptome de greaţă, dureri de cap, ameţeli, palpitaţii, stări de slăbiciune şi de oboseală. Toate acestea sunt cunoscute in lucrările de specialitate sub denumirea generică de "sindromul măncării chinezeşti".

×
Subiecte în articol: bun de consum sodiu