Alimente bogate în vitaminele C, E, betacaroten, în zinc, seleniu, fier, siliciu şi 2 litri de apă zilnic sînt regulile de bază ale dietei dinaintea concediului
Alimente bogate în vitaminele C, E, betacaroten, în zinc, seleniu, fier, siliciu şi 2 litri de apă zilnic sînt regulile de bază ale dietei dinaintea concediului. Un asemenea regim alimentar ne pregăteşte pielea pentru plajă şi ne asigură că ne vom bronza minunat. Din dorinţa de a slăbi înainte de concediu, multe persoane adoptă o dietă hipocalorică: sub 1.200 de calorii zilnic. O mare greşeală! – avertizează nutriţioniştii. Nu numai că vor slăbi nesănătos, dar dieta hipocalorică afectează procesul de producere a melaninei, cea care protejează pielea împotriva radiaţiilor ultraviolete, prevenind îmbătrînirea precoce şi cancerul cutanat. Pentru stimularea sintezei melaninei, dieta noastră trebuie să conţină obligatoriu surse de betacaroten (provitamina A). De aceea, nutriţioniştii ne sfătuiesc să ne luăm doza zilnică de betacaroten din morcovi, piersici, caise, ardei, roşii, spanac, pătrunjel.Vitamine
Prin expunerea la soare, în piele sînt generaţi radicali liberi, vinovaţi în proporţie de 70% de îmbătrînirea pielii. Pentru a împiedica acest fenomen avem nevoie de alimente bogate în vitaminele A, C, E. Cînd avem un deficit de vitamina C avem pielea uscată, palidă, lipsită de prospeţime. Putem să evităm aceste probleme dacă mîncăm lămîi, portocale, grapefruit, kiwi, căpşuni, pătrunjel, varză roşie. În sezonul estival, vitamina C este importantă, deoarece stimulează regenerarea celulară, previne înroşirea pielii şi apariţia mîncărimilor.
Pentru că sînt bogate în vitamina A, care îmbunătăţeşte textura pielii, previne apariţia ridurilor şi conferă tenului un aspect luminos în fiecare zi, din dietă nu trebuie să lipsească ouăle, lactatele, peştele oceanic, ficatul. Două linguri de ulei de măsline zilnic sau 20 g migdale asigură o doză bună de vitamina E, numită şi vitamina “tinereţii eterne”. Vitamina E are efect dovedit de încetinire a îmbătrînirii celulare provocate de soare. “Radicalii liberi produşi de radiaţiile ultraviolete atacă membranele celulare, diferite proteine, în special pe cele cu acţiune enzimatică. Cînd proteinele ţesutului protector sînt atacate, pielea îşi pierde elasticitatea şi formează riduri”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
PROTECŢIE. Zincul
protejează pielea de razele ultraviolete. Acest element se găseşte în peşte şi
fructe de mare. Împreună cu vitamina A, zincul acţionează în procesul de
regenerare a ţesutului cutanat şi în sinteza colagenului şi elastinei, fibre
care dau fermitate şi elasticitate pielii. De asemenea, pielea este protejată
de razele ultraviolete dacă includem în dietă peşte gras oceanic, bogat în
acizi graşi omega 3.