x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Mujdei de aditivi

Mujdei de aditivi

de Cristina Andreea Calin    |    23 Aug 2007   •   00:00
Mujdei de aditivi

CE BEM, CE MĂNCĂM
Ingredientul principal este uleiul, in care producătorul a scăldat puţin usturoi granulat, şapte aditivi alimentari şi căteva alte ingrediente. Combinaţia lor poate afecta sănătatea tututor consumatorilor.
● Atenţie! - Danone, retras de la raft

E 211 este foarte periculos pentru organism
Ingredientul principal este uleiul, in care producătorul a scăldat puţin usturoi granulat, şapte aditivi alimentari şi căteva alte ingrediente. Combinaţia lor poate afecta sănătatea tututor consumatorilor.


Sos de usturoi cu pulpă de usturoi ar vrea să fie un mujdei. Numai că au fost adăugaţi atăţia aditivi alimentari, incăt produsul arată mai degrabă ca un experiment chimic. Eticheta integrală a sosului de usturoi Univer specifică urmă-toarele ingrediente: "ulei vegetal (45%), apă, cremă de usturoi (9%), muştar, zahăr, amidon modificat din porumb şi grău (E 1422, 1450), sare, granule de usturoi, regulator de aciditate (acid lactic), praf de ouă (0,18%), ulei de usturoi, conservanti (E 202 - sorbat de potasiu, E 211 - benzoat de sodiu), stabilizatori (E 412 - gumă guar, E 415 - gumă xantan), antioxidant E 385 - etilen-diamino tetraacetat de calciu disodic (EDTA)".


ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune despre produs că este un sos cu un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi vegetale conţinănd o serie de aditivi alimentari, agenţi de ingroşare şi stabilizare (amidonuri modificate), gumă guar - "celebrul" E 412, antioxidant - EDTA, conservanţi E 202 şi E 211. Datorită conţinutului ridicat de ulei vegetal, produsul are o densitate calorică mare. Benzoatul de sodiu provoacă alergii şi crize de astm persoanelor sensibile. Produsul conţine şi trei surse de sodiu de care trebuie ţinut cont in contextul unei diete care să nu depăşească 6 g sare/zi. Produsul nu poate substitui consumul de usturoi crud, care are virtuţile binecunoscute şi care nu se păstrează in condiţiile de procesare ale acestui sos. Mai mult, acest sos nu are nimic in comun cu mujdeiul tradiţional.


CONCLUZII. Din cauza compoziţiei, sosul nu este recomandat de specialistul nostru copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, astmaticilor, alergicilor, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor cardiovasculari, hepatici, renali, celor cu afecţiuni dermatologice, persoanelor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de diferite tipuri de cancer.

×
Subiecte în articol: bun de consum usturoi