x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Multă sare cu aditivi

Multă sare cu aditivi

de Cristina Andreea Calin    |    21 Feb 2008   •   00:00
Multă sare cu aditivi

CE BEM, CE MÅNCÅM ● Aroma de pui este doar o iluzie
Fără legumele deshidratate şi aditivii alimentari, produsul nu ar fi decât un sortiment de sare frumos ambalată.


CE BEM, CE MÅNCÅM ● Aroma de pui este doar o iluzie
Fără legumele deshidratate şi aditivii alimentari, produsul nu ar fi decât un sortiment de sare frumos ambalată.


Adaos mâncăruri cu legume şi gust de pui Adazia este un produs care are în compoziţie o mare cantitate de sare. De pe lista de ingrediente citim: "sare iodată (¡ +) max. 70%, legume deshidratate 8% (morcov, păstârnac, ceapă, pătrunjel frunze, ţelină frunze, praz, roşii, ardei roşu, ardei verde – în proporţii variabile), zahăr, dextroză, potenţiatori de aromă (mono-sodiu glutamat E 621, guanilat de sodiu E 627 şi inozinat de sodiu E 631), curcumină E 100, aromă de pui, ulei vegetal, vitamină B2 (riboflavină E 101)". Dacă veţi consuma 100 de grame din acest produs veţi asimila proteine 3,4 g, glucide 14,4 g, lipide 0,3 g şi o valoare energetică de 73,41 kcal.


ANALIZÅ. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: "Adaos pentru mâncăruri cu un conţinut foarte ridicat de sare şi încă trei surse de sodiu, aditivi alimentari, dintre care se remarcă potenţiatorii de aromă E 621, E 627 şi E 631, şi o cantitate mică de legume deshidratate".

O mare problemă a acestui praf o reprezintă surse majore de sare şi sodiu ascunse care contribuie la depăşirea sistematică a celor 6 g de sare de bucătărie admise a fi consumate zilnic. Aditivii alimentari, potenţiatori de gust şi aromă, pot fi neurotoxici mai ales la persoanele sensibile (E 621), iar E 627 şi E 631 pot provoca atacuri de gută suferinzilor de hiperuricemie. Monoglutamatul de sodiu, E 621, poate produce sindromul bucătăriei chinezeşti, ale cărui simptome sunt dureri de cap, slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, astm, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă.


CONCLUZII. Produsul va fi adăugat cu zgârcenie numai în preparatele în care nu putem evita folosirea unor astfel de adaosuri, ţinând cont că surplusul de sare şi potenţiatori de gust nu sunt indicaţi suferinzilor de boli renale, hipertensiune arterială, cardiovascularilor, celor cu afecţiuni hepatice, neuropsihiatrice, celor cu celulită, celor care reţin apa în ţesuturi (edeme), suferinzilor de boli dermatologice, de afecţiuni pulmonare, celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză). Cei cu rezistenţă la insulină şi diabeticii vor ţine cont de aportul de zahăr adus de adaos, atrage atenţia specialistul nostru.

×
Subiecte în articol: bun de consum sare