x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ne slăbeşte sănătatea

Ne slăbeşte sănătatea

de Cristina Andreea Calin    |    16 Oct 2007   •   00:00
Ne slăbeşte sănătatea

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Souplesse este o băutură ce se adresează in principal femeilor care se luptă cu caloriile. Numai că vor ajunge să aibă grave probleme de sănătate din cauza aditivilor folosiţi, consumănd-o in cantităţi mari.Â


CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Souplesse este o băutură răcoritoare cu suc şi celulă de grepfrut, fructoză şi indulcitori, care pare că se adresează femeilor dornice să işi păstreze silueta cu orice preţ. După ingredientele produsului insă, ele plătesc tribut sănătăţii.


Lista de ingrediente de pe eticheta băuturii Souplesse arată că producătorul a amestecat in apă nişte substanţe chimice şi nişte celule de grepfrut: "apă, suc de grepfruit (min. 12%), fructoză, celule de grepfrut (2%), acidifiant: acid citric E 330, indulcitori: fructoză, ciclamat de sodiu E 952, acesulfam K E 950, aspartam E 951, aromă naturală, stabilizatori: pectină E 440 şi gumă de carruba E 410, conservanţi: benzoat de sodiu E 211 şi sorbat de potasiu E 202, colorant natural: beta caroten E 160". Pentru doamnele care vor să ştie căte calorii au luat după un pahar ni se oferă şi informaţiile nutriţionale pentru 100 de ml: "valoarea energetică medie 10,0 kcal (41,6 kj), proteine

ANALIZÃ.... Souplesse este o băutură pe bază de apă, suc de grepfrut, glucidul fructoză, pulpă dezagregată de grepfrut (celule!) şi un cocteil de aditivi alimentari care concurează in periculozitate. Dintre aditivi remarcăm indulcitorii intenşi de sinteză chimică E 950, E 951, E 952, care in literatura de specialitate sunt incriminaţi intr-o serie de tulburări care pot culmina cu apariţia cancerelor, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, cu nimic mai prejos sunt şi conservanţii utilizaţi, in special E 211, benzoatul de sodiu. Cu riscul de a ne repeta, reamintim că nici un suc din fructe sau legume nu este echivalent din punct de vedere al valorii nutriţionale cu fructele şi legumele crude şi sucul acestora obţinut şi consumat pe loc (fresh). Produsul conţine o sursă de fenilalanină.


CONCLUZII. Avănd in vedere compoziţia produsului şi faptul că nu este o băutură obţinută din fructe prin stoarcere pe loc, aceasta nu este recomandată copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, celor cu sensibilităţi la aditivii alimentari folosiţi, adolescenţilor, bătrănilor, suferinzilor de anumite maladii, in special neurologice şi neurodegenerative, alergicilor, astmaticilor. Astfel de produse nu pot inlocui in dietă fructele şi legumele proaspete. Produsul este interzis suferinzilor de fenilcetonurie.


Precizări

Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numărul 1-3, corp D, sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate de pe eticheta produsului, fără a-i prezenta produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum