x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Nici o grijă în ceea ce priveşte apa din capitală

Nici o grijă în ceea ce priveşte apa din capitală

25 Sep 2008   •   00:00

Apa potabilă din Bucureşti şi din judeţul Ilfov este în parametrii admişi şi nu sunt motive de îngrijorare cu privire la calitatea apei de la robinet, conform spuselor şefei Direcţiei de Asistenţă Publică din Ministerul Sănătăţii, dr Florentina Furtunescu, cu prilejul inaugurării Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Supravegherea Calităţii Apei, la Institutul de Sănătate Publică.Apa potabilă din Bucureşti şi din judeţul Ilfov este în parametrii admişi şi nu sunt motive de îngrijorare cu privire la calitatea apei de la robinet, conform spuselor şefei Direcţiei de Asistenţă Publică din Ministerul Sănătăţii, dr Florentina Furtunescu, cu prilejul inaugurării Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Supravegherea Calităţii Apei, la Institutul de Sănătate Publică.
   

DATE. Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Supravegherea Calităţii Apei va funcţiona ca laborator expert al Ministerului Sănătăţii Publice şi va avea ca principale sarcini acordarea de sprijin tehnic laboratoarelor din reţeaua ministerului, la nivelul autorităţilor de sănătate publică judeţene şi institutelor de sănătate publică şi dezvoltare a monitorizării apei prin teste de performanţă care nu pot fi efectuate în alte laboratoare din România. Laboratorul dispune de aparatură performantă pentru analize de microbiologie chimică şi parametrii fizico-chimici. Aici se fac şi analize ale unor elemente care nu se pot determina în alte laboratoare, a precizat dr Niciu Emilia, coordonatoarea laboratorului, subliniind că responsabilitatea pentru calitatea apei potabile revine operatorului şi autorităţilor de sănătate publică.
Personalul institutului va elabora şi documentele legislative de reglementare şi întocmire a rapoartelor de calitate a apei ce trebuie comunicate Comisiei Europene, conform Directivelor Uniunii Europene referitoare la apa potabilă şi apa de îmbăiere.

Dr Florentina Furtunescu a menţionat că şi persoanele fizice şi juridice se pot adresa laboratorului pentru a solicita analize privind calitatea apei, unde primesc informaţii privitoare la metodologia pe care trebuie să o urmeze pentru testarea de laborator. Costul testelor este suportat de solicitanţi, iar cea mai ieftină probă este în valoare de 70 de lei. Costul investiţiei a fost de 4,25 milioane lei, din care 2,5 milioane lei au fost suportaţi de institut.

×
Subiecte în articol: bun de consum apei