x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Nimic natural şi sănătos

Nimic natural şi sănătos

de Cristina Andreea Calin    |    16 Ian 2008   •   00:00
Nimic natural şi sănătos

CE BEM, CE MÅNCÅM  
Carnea dezosată mecanic (MDM) este un ingredient din categoria resturilor, care este folosit de producători pentru alimentele de cea mai proastă calitate. În parizerul analizat, MDM are cea mai mare pondere.


CE BEM, CE MÅNCÅM  
Carnea dezosată mecanic (MDM) este un ingredient din categoria resturilor, care este folosit de producători pentru alimentele de cea mai proastă calitate. În parizerul analizat, MDM are cea mai mare pondere.


Parizerul Primo este unul dintre produsele care nu sunt recomandate majorităţii consumatorilor, din cauza ingredientelor pe care le conţine. De pe etichetă citim că are în compoziţie: "carne dezosată mecanic, slănină, şorici, proteină vegetală din soia, amidon, condimente naturale, sare, conservant (nitrit de sodiu E 250), antioxidant (ascorbat de sodiu E 301), stabilizator (polifosfat de sodiu E 452), potenţiator de gust (monoglutamat de sodiu E 621), colorant natural (carmin E 120)". Produsul este fiert, iar membrana este artificială şi necomestibilă.


ANALIZÅ. Parizerul analizat este un produs din carne fiert, în membrană artificială necomestibilă, obţinut din carne de pasăre dezosată mecanic – MDM, slănină de porc, şorici, proteină din soia, amidon, condimente şi o serie de E-uri, conservant – nitrit de sodiu, antioxidant – ascorbat de sodiu, stabilizator – polifosfat de sodiu, potenţiator de gust – glutamat monosodic – colorant carmin.  


Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că acesta are o valoare biologică foarte scăzută datorită proteinelor de slabă calitate din MDM, grăsimilor saturate de origine animală aterogene şi a proteinei colagenice din şorici, fără valoare nutriţională. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că această compoziţie imprimă produsului un profil nutriţional dezechilibrat, periculos pentru sănătatea consumatorului. Pe lângă aceste materii prime de bază, de slabă calitate, produsul conţine şi un polizaharid natural amidon (ca cel din pâine), dar şi o serie de E-uri periculoase, care înrăutăţesc şi mai mult caracteristicile nutriţionale ale produsului. Densitatea calorică a mezelului este ridicată datorită conţinutului mare de grăsimi saturate, ne spune specialistul.


ALERGII. Nitritul de sodiu interferează cu metabolismul acizilor graşi, care pot forma nitrozamine cancerigene, pot bloca hemoglobina şi transportul oxigenului la ţesuturi şi organe, inclusiv la creier, putând provoca cefalee şi cianoze. De asemenea, E 250 poate declanşa hipertensiune precoce. La persoanele sensibile există riscul apariţiei unor alergii şi eczeme. Nitritul poate induce afecţiuni ale glandei tiroide.  


E 452, polifosfat, este o sursă de fosfor care poate dezechilibra balanţa fosfor – calciu, împiedicând asimilarea şi fixarea calciului în oase, putând induce osteoporoză şi/sau depuneri anormale de calciu (cioc de calciu). În unele cazuri, E120, colorantul carmin, poate provoca alergii, rinite, astm, erupţii cutanate. Produsul conţine surse ascunse de sodiu, zaharuri (amidon) şi soia.


CONCLUZII. Produsul este interzis copiilor şi nu este recomandat suferinzilor de tiroidă, suferinzilor de boli cardiovasculare, renale şi hepatice, celor cu boli dermatologice, pulmonare, stomatologice, celor cu afecţiuni neurologice şi psihice, femeilor însărcinate şi care alăptează, supronderalilor şi obezilor, suferinzilor de poliartrite reumatoide, celor cu sindrom metabolic, bolnavilor de cancer, alergicilor. Diabeticii vor trebui să ţină cont de cantitatea de amidon din produs, iar persoanele cu alergie la soia vor testa produsul înainte de consum.


Precizări

Rubrica "Ce bem, ce mâncăm" se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail, la bundeconsum@jurnalul.ro. De asemenea, cititorii interesaţi ne pot trimite sugestiile lor legate de produsele alimentare pe care vreţi ca specialistul nostru să le analizeze din punct de vedere al ingredientelor pe care le conţine, la numărul de fax 021.315.20.35. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs (băutură sau produs alimentar), expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere nr. 1-3, corp D, sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia, pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Menchinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.

×
Subiecte în articol: bun de consum sodiu