x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Norme - Licenţele de fabricaţie sunt necesare

Norme - Licenţele de fabricaţie sunt necesare

21 Apr 2007   •   00:00

Activitatea de producţie culinară care se desfăşoară în bucătăria unităţii de alimentaţie (publică sau colectivă), fie că are vocaţie comercială, fie că are vocaţie socială, presupune transformarea materiilor prime de origine animală şi nonanimală în produse alimentare (preparate culinare, produse de cofetărie-patiserie etc.) pe baza unor tehnologii de preparare care includ reţete de preparare, vase, ustensile, echipamente tehnologice, precum şi resurse umane. Evaluarea calitativă a produselor alimentare realizate se face utilizând instrumente sau dispozitive de măsură şi control a căror bună funcţionare este validată de buletinul de verificare metrologică.

LEGISLAŢIE. În vederea asigurării protecţiei consumatorilor şi a mediului, precum şi a eliminării tendinţelor de abuzuri, fraude sau falsificări în acest domeniu, în conformitate cu ordinul ministrului Agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 357/2003, agenţii economici trebuie să îndeplinească condiţii specifice pentru a desfăşura o activitate în domeniul producţiei de produse alimentare.

Agenţii economici pot desfăşura activităţi în domeniul producţiei de produse alimentare numai pe baza unor licenţe de fabricaţie. Acestea se acordă următoarelor categorii de producători: agenţilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei de produse alimentare, persoanelor juridice, indiferent de forma de organizare şi de tipul de proprietate şi asociaţiilor familiale sau persoanelor fizice autorizate să desfăşoare o activitate economică independentă în domeniul producţiei de produse alimentare.

Licenţele de fabricaţie se solicită de agenţii economici la punerea în funcţiune a fiecărei unităţi în care aceştia vor desfăşura activităţi în domeniul producţiei de produse alimentare şi se acordă de către direcţiile generale pentru agricultură şi industrie alimentară judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în funcţie de dotări, de pregătirea de specialitate a personalului, de condiţiile de igienă şi de posibilităţile de garantare a calităţii produselor fabricate.

Licenţele de fabricaţie acordate agenţilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei de produse alimentare atestă că aceştia au dreptul să efectueze astfel de activităţi în conformitate cu prevederile legale în vigoare, la un nivel de siguranţă şi de calitate care să asigure protecţia consumatorilor şi a mediului.
  • dr. ing. Gabriela Berechet
  • ×
    Subiecte în articol: bun de consum alimentare produse