x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet O fantomă energizantă care ne sperie sănătatea

O fantomă energizantă care ne sperie sănătatea

de Cristina Andreea Calin    |    09 Mai 2008   •   00:00
O fantomă energizantă care ne sperie sănătatea
Sursa foto: Jurnalul foto/

CE BEM, CE MÎNCĂM
Coloranţii utilizaţi in­te­rac­ţi­o­nează cu celelalte componente ale produsului, iar efectele sînt dintre cele mai nefaste asupra orga­nismului consumatorilor.

CE BEM, CE MÎNCĂM
Coloranţii utilizaţi in­te­rac­ţi­o­nează cu celelalte componente ale produsului, iar efectele sînt dintre cele mai nefaste asupra orga­nismului consumatorilor.

Băutura energizantă Phantom are în compoziţie: “Apă, zaharoză, dextroză, acid carbonic, acidifiant (acid citric), taurină, aromă, cofeină, inositol, vita­mine (niacină, pantotenat de calciu, B 6, B 12), coloranţi (caramel E 150, galben-orange E 110, ribo­fla­vină E 101). Conţinut ridicat de co­feină (32 mg/ 100ml)”. De pe etichetă citim şi va­lorile nutriţionale: “Valoa­rea ener­ge­tică 199 kj/ 47 kcal, proteine 0,4g, carbohidraţi 10,72 g, grăsimi 0 g, ni­a­cină 8 mg 44%, vitamina B 6 2 mg 100%, vitamina B 12 0,008 mg 80%, pantothenic acid 2 mg 33%”. Produ­că­­­torul nu recomandă băutura “bol­na­vilor de diabet şi persoanelor sensibile la cofeină. Conţine acid carbonic”.

 

ANALIZĂ. Băutura analizată face parte din categoria celor energizante, cu un conţinut ridicat de cofeină şi profil nutriţional dezechilibrat, ne spune specialistul nostru, profesorul Gh. Mencinicopschi. Produsul conţine zaharoză şi dextroză cu index glicemic foarte ridicat, peri­culoase, care forţează pancreasul endocrin să secrete o cantitate mare de insu­li­nă într-o perioadă scurtă de timp. De asemenea, are în compo­ziţie şi coloranţi, care pot interac­ţiona cu ceilalţi compuşi şi cu alte alimente, provocînd efecte nedorite persoanelor sensibile. Consumatorii trebuie să aibă grijă şi la acidul carbonic. Acesta modifică PH-ul tubului digestiv, provocînd şi distensia acestuia, cu efecte nedorite asupra cardiacilor.

 

CONCLUZII. Persoanele să­nă­­toase vor consuma băutura cu pre­­­­cauţie. Profesorul Mencinicopschi spune că trebuie evitată de copii, adolescenţi, femei însărcinate şi care alăptează, de supraponderali şi obezi, de cei cu afecţiuni neuropsihice şi neurologice, de suferinzii de hiper­tensiune şi boli cardiovasculare, de boli hepato-re­na­le, de cei cu sindrom metabolic şi de bol­navii de osteopo­roză. Este in­ter­zisă diabeticilor şi persoa­nelor sensibile la co­fei­nă. Bău­tura nu se va asocia cu alco­olul, tutu­nul şi cafeaua.

 

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum