x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet O pungă, o masă nocivă

O pungă, o masă nocivă

de Cristina Andreea Calin    |    19 Oct 2007   •   00:00
O pungă, o masă nocivă

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Snacksurile analizate sunt obţinute prin prăjire, procedeu in urma căruia rezultă substanţe foarte periculoase, considerate a fi cancerigene. De aceea, produse de acest tip ar trebui interzise copiilor.


CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Snacksurile analizate sunt obţinute prin prăjire, procedeu in urma căruia rezultă substanţe foarte periculoase, considerate a fi cancerigene. De aceea, produse de acest tip ar trebui interzise copiilor.

Pom-bar sunt snacksuri de cartofi care nu au in compoziţie foarte mulţi aditivi alimentari, in schimb au o cantitate impresionantă de grăsimi. De pe etichetă aflăm că lista de ingrediente este următoarea: "cartofi pudră (31%), ulei vegetal, amidon, amidon modificat din cartofi (unul dintre E 1410, E 1412, E 1412, E 1420, E 1414, E 1440, E 1442) şi tapioca, sare, sare iodată (1%), zahăr, extract de drojdie, emulsificator: lecitină din soia E 322, zer dulce pudră, condimente, proteine din lapte. Conţine: lecitină din soia, zer dulce pudră şi proteine din lapte". Informaţiile nutriţionale pentru 100 de grame de produs specifică o valoare energetică de 2096 kj (501 kcal), proteine 3 g, carbohidraţi 59 g, grăsimi 28 g, iod 23 µg (15%).


ANALIZÃ.... Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune analizănd eticheta produsului că este tipic snacksurilor, dezechilibrat nutriţional, cu un exces de glucide şi grăsimi şi o densitate energetică foarte ridicată 501 kcal/100 g. Deoarece aceste produse se obţin prin prăjire in ulei incins există posibilitatea generării unor substanţe extrem de periculoase, de tipul acrilamidei, care sunt incriminate in apariţia cancerului. Produsul se incadrează in categoria alimentelor junk-food. Astfel de produse pot genera şi intreţine un status proinflamator sistemic pe fondul căruia apar maladiile cronice. Conţine o sursă de lactoză provenind din zer.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, supraponderalilor şi obezilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, cardiovascularilor, celor cu afecţiuni hepatice şi renale, hipertensivilor, celor cu dislipidemie, distrigliceridemie, celor cu poliartrite reumatoide, dermatologice, cancere, neurologice şi neurodegenerative. Produsul este interzis diabeticilor. Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor testa produsul in prealabil, consumănd doar o mică parte din produsul analizat şi urmărind reacţia organismului pentru a se evita reacţii adverse, mai ales la copii.


×
Subiecte în articol: bun de consum