x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Păcăleală cu ulei de măsline

Păcăleală cu ulei de măsline

de Cristina Andreea Calin    |    03 Oct 2007   •   00:00
Păcăleală cu ulei de măsline

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Orice s-ar adăuga intr-o margarină, efectele nocive ale grăsimilor şi ale uleiurilor interesterificate nu pot fi anulate. E şi cazul Rama Olivo, in care uleiul de măsline e neinsemnat şi rafinat.


CE BEM, CE MĂNCĂM - Coloranţii folosiţi dau impresia de natural, dar sunt sintetici
Au adăugat căţiva stropi de ulei de măsline (rafinat şi virgin) ca să dea impresia că Rama Olivo este o margarină bună. Numai că are in compoziţie aceleaşi uleiuri şi grăsimi vegetale interesterificate, care provoacă o serie de probleme la nivelul intregului organism.

Rama Olivo este o "grăsime vegetală tartinabilă cu 48% conţinut de grăsime". In compoziţia acestei margarine intră: "apă, uleiuri vegetale şi grăsimi vegetale interesterificate, amestec de ulei de măsline rafinat şi virgin (7%), emulgatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi (E 471), lecitină(E 322), sare (0,3%), aromă, acidifiant (acid citric E 330), coloranţi (anatto E 160b, curcumină E 100), vitamine (A şi D3). Conţinut de grăsime 48%".

Dacă consumaţi 100 de grame din acest produs, organismul dvs. va acumula 432 kcal/1.775 Kj, 48 g lipide, din care acizi graşi saturaţi 16 g. In dreptul proteinelor, glucidelor şi fibrelor, producătorul a trecut cifra zero, semn că, de fapt, in organismul nostru ajung numai grăsimi. Pe lăngă acestea, margarina a fost "imbogăţită" cu "vitamina A 800 μg, vitamina D3 7,5 μg, vitamina E 7 mg".


ANALIZĂ. Rama Olivo este un amestec de grăsimi artificiale uleiurile şi grăsimile vegetale interesterificate , ulei vegetal de măsline rafinat şi virgin in cantitate aproape nesemnificativă in raport cu grăsimile interesterificate şi o serie de aditivi alimentari din categoria emulgatorilor, acidifianţilor, coloranţilor. Prin procesul chimic de interesterificare, acizii graşi din lipidele naturale sunt desprinşi de structurile in care se găseau in mod natural şi redistribuiţi arbitrar in structuri care nu mai pot fi recunoscute de metabolismul uman, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi procedeul de obţinere a margarinei. Specialistul nostru ne atrage atenţia că uleiul de măsline rafinat nu are virtuţile uleiului de măsline extravirgin presat la rece şi nici ale uleiului virgin, care nu conţine toţi antioxidanţii şi alte substanţe biologic active ce se regăsesc numai in uleiul extravirgin.


Nu s-a specificat dacă aroma este sau nu naturală. Coloranţii utilizaţi, in special E 160 b (annato), de culoare portocalie, nu este incă complet caracterizat din punct de vedere toxicologic şi poate avea efecte adverse pentru persoanele sensibile sau din categorii de risc. Curcumina, colorant galben, natural sau de sinteză, poate provoca alergii persoanelor sensibile. Din punct de vedere al profilului nutriţional, produsul este profund dezechilibrat, fiind practic format numai din grăsimi care ii imprimă şi o densitate energetică foarte mare 432 kcal/100 g. Din punct de vedere al profilului lipidic,acesta este unul nenatural, lipsit de acizi graşi esenţiali (omega 3, omega 6).


RECOMANDĂRI. Margarina Rama Olivo nu este recomandată supraponderalilor, obezilor, gravidelor şi femeilor care alăptează, suferinzilor de sindrom metabolic (diabet de tip II, hipertensiune, maladii cardiovasculare, maladii neurodegenerative şi neurologice, maladii proliferative cancere), celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de maladii hepatice şi renale, cei cu maladii dermatologice, pulmonare, alergicilor la anumite componente ale produsului, copiilor.

×
Subiecte în articol: bun de consum măsline