x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet PĂCĂLEALĂ - Curry colorat chimic

PĂCĂLEALĂ - Curry colorat chimic

de Cristina Andreea Calin    |    10 Oct 2008   •   00:00
PĂCĂLEALĂ - Curry colorat chimic

Consumatorii care cumpără curry crezând că vor mânca ceva natural pot avea o surpriză. Autorităţile britanice au descoperit că majoritatea producătorilor folosesc pentru o culoare mai intensă aditivi alimentari foarte periculoşi: E102 tartrazină, E124 roşu ponceau, E110 sunset yellow, E122 carmoizină, E129 roşu allura.



Consumatorii care cumpără curry crezând că vor mânca ceva natural pot avea o surpriză. Autorităţile britanice au descoperit că majoritatea producătorilor folosesc pentru o culoare mai intensă aditivi alimentari foarte periculoşi: E102 tartrazină, E124 roşu ponceau, E110 sunset yellow, E122 carmoizină, E129 roşu allura.

Un sfert din produsele de tip curry verificate de inspectorii britanici aveau în compoziţie coloranţi chimici azoici de sinteză. În Marea Britanie, adăugarea de coloranţi în condimente este interzisă, dar cel mai grav este că aceşti coloranţi sunt foarte periculoşi pentru sănătate. Mai mult, producătorii au adăugat cantităţi foarte mari de aditivi alimentari în curry, astfel încât efectele nocive sunt intensificate. În unele cazuri au fost depăşite chiar şi limitele legale, astfel încât consumatorii erau în pericol de a li se declanşa alergii severe cu efecte grave asupra organismului. În urma acestor concluzii, autorităţile britanice i-au somat pe producători să elimine aditivii alimentari periculoşi din aceste condimente până la sfârşitul anului.

Cele mai multe probleme au fost întâmpinate la restaurante, unde nu există obligativitatea menţionării tuturor ingredientelor folosite. Aşa că bucătarii au condimentat mâncărurile cu cocteiluri chimice de coloranţi chimici de sinteză. De aceea, pentru a-i proteja pe consumatori, este necesară o astfel de etichetare, astfel încât să nu le mai fie încălcate drepturile.

Efectele aditivilor
Efectele acestor coloranţi se manifestă cel mai intens în cazul copiilor, cărora le declanşează sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Cercetătorii de la Universitatea din Soumphton, din Marea Britanie, au demonstrat aceste efecte şi au cerut insistent ca aditivii alimentari chimici de sinteză folosiţi pentru a colora alimentele să fie retraşi de pe piaţă ori să fie înlocuiţi cu E-uri naturale.

Dintre aceştia, tartrazina este cea mai periculoasă mai ales că este şi cea mai utilizată, iar riscul de a depăşi doza zilnică admisă de 7,5 mg/kg corp este foarte mare. Copiii care consumă o cantitate mai mare de E102 pot avea astm, rinită şi urticarie. Au existat cazuri când au apărut tumori tiroidiene, când au fost alterate percepţia şi comportamentul, apărând stări de confuzie. De asemenea, interferă cu metabolismul zincului şi cu enzimele digestive. E110, sunset yellow, are o doză zilnică admisă de 2,5 mg/kg corp. Depăşirea acesteia poate provoca congestie nazală, astm, bronhoconstricţie, disfuncţii ale percepţiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice şi blocarea enzimelor digestive. La testele pe animale s-a demonstrat că opreşte creşterea, provocând retardarea. Carmoizina este cancerigenă şi provoacă urticarie. Aceleaşi efecte le are şi E124, roşu Ponceau. Doza zilnică admisă este de 4 mg/mg kg corp. Roşu Allura, E129, poate provoca alergii şi are potenţial cancerigen. Acesta are o doză zilnică admisă de 7 mg/kg corp. Curry este un condiment asiatic, folosit foarte mult în bucătăria indiană. În Marea Britanie există o comunitate puternică de indieni şi foarte multe multe restaurante cu acest specific. De aceea, pe piaţa britanică există mulţi producători, pericolul de falsuri fiind în acest caz destul de mare.

×
Subiecte în articol: bun de consum