x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

PĂCĂLEALĂ - Curry colorat chimic

0
Autor: Cristina Andreea Calin 10 Oct 2008 - 00:00
PĂCĂLEALĂ - Curry colorat chimic

Consumatorii care cumpără curry crezând că vor mânca ceva natural pot avea o surpriză. Autorităţile britanice au descoperit că majoritatea producătorilor folosesc pentru o culoare mai intensă aditivi alimentari foarte periculoşi: E102 tartrazină, E124 roşu ponceau, E110 sunset yellow, E122 carmoizină, E129 roşu allura.



Consumatorii care cumpără curry crezând că vor mânca ceva natural pot avea o surpriză. Autorităţile britanice au descoperit că majoritatea producătorilor folosesc pentru o culoare mai intensă aditivi alimentari foarte periculoşi: E102 tartrazină, E124 roşu ponceau, E110 sunset yellow, E122 carmoizină, E129 roşu allura.

Un sfert din produsele de tip curry verificate de inspectorii britanici aveau în compoziţie coloranţi chimici azoici de sinteză. În Marea Britanie, adăugarea de coloranţi în condimente este interzisă, dar cel mai grav este că aceşti coloranţi sunt foarte periculoşi pentru sănătate. Mai mult, producătorii au adăugat cantităţi foarte mari de aditivi alimentari în curry, astfel încât efectele nocive sunt intensificate. În unele cazuri au fost depăşite chiar şi limitele legale, astfel încât consumatorii erau în pericol de a li se declanşa alergii severe cu efecte grave asupra organismului. În urma acestor concluzii, autorităţile britanice i-au somat pe producători să elimine aditivii alimentari periculoşi din aceste condimente până la sfârşitul anului.

Cele mai multe probleme au fost întâmpinate la restaurante, unde nu există obligativitatea menţionării tuturor ingredientelor folosite. Aşa că bucătarii au condimentat mâncărurile cu cocteiluri chimice de coloranţi chimici de sinteză. De aceea, pentru a-i proteja pe consumatori, este necesară o astfel de etichetare, astfel încât să nu le mai fie încălcate drepturile.

Efectele aditivilor
Efectele acestor coloranţi se manifestă cel mai intens în cazul copiilor, cărora le declanşează sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Cercetătorii de la Universitatea din Soumphton, din Marea Britanie, au demonstrat aceste efecte şi au cerut insistent ca aditivii alimentari chimici de sinteză folosiţi pentru a colora alimentele să fie retraşi de pe piaţă ori să fie înlocuiţi cu E-uri naturale.

Dintre aceştia, tartrazina este cea mai periculoasă mai ales că este şi cea mai utilizată, iar riscul de a depăşi doza zilnică admisă de 7,5 mg/kg corp este foarte mare. Copiii care consumă o cantitate mai mare de E102 pot avea astm, rinită şi urticarie. Au existat cazuri când au apărut tumori tiroidiene, când au fost alterate percepţia şi comportamentul, apărând stări de confuzie. De asemenea, interferă cu metabolismul zincului şi cu enzimele digestive. E110, sunset yellow, are o doză zilnică admisă de 2,5 mg/kg corp. Depăşirea acesteia poate provoca congestie nazală, astm, bronhoconstricţie, disfuncţii ale percepţiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice şi blocarea enzimelor digestive. La testele pe animale s-a demonstrat că opreşte creşterea, provocând retardarea. Carmoizina este cancerigenă şi provoacă urticarie. Aceleaşi efecte le are şi E124, roşu Ponceau. Doza zilnică admisă este de 4 mg/mg kg corp. Roşu Allura, E129, poate provoca alergii şi are potenţial cancerigen. Acesta are o doză zilnică admisă de 7 mg/kg corp. Curry este un condiment asiatic, folosit foarte mult în bucătăria indiană. În Marea Britanie există o comunitate puternică de indieni şi foarte multe multe restaurante cu acest specific. De aceea, pe piaţa britanică există mulţi producători, pericolul de falsuri fiind în acest caz destul de mare.

Citeşte mai multe despre:   bun de consum

 



Mai multe titluri din categorie

EMA evaluează de urgență un nou vaccin anti COVID-19

EMA evaluează de urgență un nou vaccin anti COVID-19
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de producătorul franco-austriac Valneva este analizat în regim de urgență de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Compania a încheiat un contract cu...

Estimări UE. Când va deveni dominantă în UE tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2

Estimări UE. Când va deveni dominantă în UE tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2
Tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 ar putea deveni dominantă în lunile următoare, arată Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC),  citat de Reuters. ''Omicron ar putea provoca...

Noi descoperiri despre anticorpii la COVID-19. În ce condiții se dezvoltă aceștia

Noi descoperiri despre anticorpii la COVID-19. În ce condiții se dezvoltă aceștia
Anticorpii generați de infecția cu virusul SARS-CoV-2 au înregistrat un nivel mai ridicat dacă bolnavii aveau și alte probleme, precum cele respiratorii, cardiace sau digestive, arată un studiul...

Explicaţiile psihologului. Oglinzile Eseniene: Cum atragem persoanele potrivite

Explicaţiile psihologului. Oglinzile Eseniene: Cum atragem persoanele potrivite
Așa cum indică izvoarele istorice, esenienii au fost primii care se raportau la relații folosind conceptul de „oglindire”. Aceștia porneau de la premisa că fiecare om știe despre viață mult mai multe lucruri...

Un medic DEZVĂLUIE cum poate fi limitată transmiterea tulpinii Omicron de COVID-19

Un medic DEZVĂLUIE cum poate fi limitată transmiterea tulpinii Omicron de COVID-19
Există o singură soluție pentru a opri transmiterea tulpinii Omicron de COVID-19 în acest moment, potrivit medicului Radu Țincu, de la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală.  „Măsurile...

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia
Noua tulpină a virusului SARS CoV-2 a fost descoperită în Belgia. Este vorba despre un pacient care a călătorit în străinătate recent, au anunțat autoritățile belgiene. Aceasta provoacă îngrijorare...

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri
În momentul de față treci printr-o perioadă în care te simți constant obosit, ești în imposibilitatea de a-ți duce la final sarcinile zilnice, sau nu dai randament maxim? Corpul tău îți cere pauze mult prea...

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 
Galerie Foto Perioada menopauzei este una adesea mai complicată, de aceea e bine să adoptăm din timp un stil de viață cât mai sănătos, astfel încât să reușim să ne adaptăm cât mai bine. În mod normal, menopauza apare...

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, joi, autorizarea vaccinului anti COVD-19 produse de Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani de către Comisia Europeană. Președintele...

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață
Galerie Foto În ziua de azi, oamenii moderni sunt stresați, unii suferă de depresie și anxietate și tind să aibă probleme de somn. Conform statisticilor, aproape jumătate din oamenii din SUA au probleme cu somnul și...

Botox versus Acid Hialuronic

Botox versus Acid Hialuronic
Cu toate că tratamentele cu botox și acid hialuronic sunt din ce în ce mai frecvente, multora nu le este foarte clar care este diferența între cele două substanțe Am întrebat medicii specialiști în chirurgie...

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării
Miocarditadezvoltată în urma infecției cu COVID-19 este mai frecventă decât după administrarea vaccinurilor, precizează Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV. "Ceea ce vom face în perioada următoare...

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor
Comisia Europeană ar putea aproba, vineri, administrarea vaccinului Pfizer pentru copiii între 5 și 11 ani, a spus Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților pr...

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 
Galerie Foto Comisia Europeană a aprobat recent folosirea drept hrană a unui anumit tip de lăcuste și este a doua decizie de acest fel luată anul acesta. Se întâmplă pentru că odată cu creșterea spectaculoasă a populație...

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajuns în spitale

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajuns în spitale
Ministerul Sănătății a anunțat luni că a distribuit, în weekend, un număr de 1470 flacoane de Tocilizumab de 400 mg. Medicamentele au fost ridicate de direcțiile de sănătate publică de la Unifarm în...
Serviciul de email marketing furnizat de