x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

PĂCĂLEALĂ - Curry colorat chimic

0
Autor: Cristina Andreea Calin 10 Oct 2008 - 00:00
PĂCĂLEALĂ - Curry colorat chimic

Consumatorii care cumpără curry crezând că vor mânca ceva natural pot avea o surpriză. Autorităţile britanice au descoperit că majoritatea producătorilor folosesc pentru o culoare mai intensă aditivi alimentari foarte periculoşi: E102 tartrazină, E124 roşu ponceau, E110 sunset yellow, E122 carmoizină, E129 roşu allura.



Consumatorii care cumpără curry crezând că vor mânca ceva natural pot avea o surpriză. Autorităţile britanice au descoperit că majoritatea producătorilor folosesc pentru o culoare mai intensă aditivi alimentari foarte periculoşi: E102 tartrazină, E124 roşu ponceau, E110 sunset yellow, E122 carmoizină, E129 roşu allura.

Un sfert din produsele de tip curry verificate de inspectorii britanici aveau în compoziţie coloranţi chimici azoici de sinteză. În Marea Britanie, adăugarea de coloranţi în condimente este interzisă, dar cel mai grav este că aceşti coloranţi sunt foarte periculoşi pentru sănătate. Mai mult, producătorii au adăugat cantităţi foarte mari de aditivi alimentari în curry, astfel încât efectele nocive sunt intensificate. În unele cazuri au fost depăşite chiar şi limitele legale, astfel încât consumatorii erau în pericol de a li se declanşa alergii severe cu efecte grave asupra organismului. În urma acestor concluzii, autorităţile britanice i-au somat pe producători să elimine aditivii alimentari periculoşi din aceste condimente până la sfârşitul anului.

Cele mai multe probleme au fost întâmpinate la restaurante, unde nu există obligativitatea menţionării tuturor ingredientelor folosite. Aşa că bucătarii au condimentat mâncărurile cu cocteiluri chimice de coloranţi chimici de sinteză. De aceea, pentru a-i proteja pe consumatori, este necesară o astfel de etichetare, astfel încât să nu le mai fie încălcate drepturile.

Efectele aditivilor
Efectele acestor coloranţi se manifestă cel mai intens în cazul copiilor, cărora le declanşează sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Cercetătorii de la Universitatea din Soumphton, din Marea Britanie, au demonstrat aceste efecte şi au cerut insistent ca aditivii alimentari chimici de sinteză folosiţi pentru a colora alimentele să fie retraşi de pe piaţă ori să fie înlocuiţi cu E-uri naturale.

Dintre aceştia, tartrazina este cea mai periculoasă mai ales că este şi cea mai utilizată, iar riscul de a depăşi doza zilnică admisă de 7,5 mg/kg corp este foarte mare. Copiii care consumă o cantitate mai mare de E102 pot avea astm, rinită şi urticarie. Au existat cazuri când au apărut tumori tiroidiene, când au fost alterate percepţia şi comportamentul, apărând stări de confuzie. De asemenea, interferă cu metabolismul zincului şi cu enzimele digestive. E110, sunset yellow, are o doză zilnică admisă de 2,5 mg/kg corp. Depăşirea acesteia poate provoca congestie nazală, astm, bronhoconstricţie, disfuncţii ale percepţiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice şi blocarea enzimelor digestive. La testele pe animale s-a demonstrat că opreşte creşterea, provocând retardarea. Carmoizina este cancerigenă şi provoacă urticarie. Aceleaşi efecte le are şi E124, roşu Ponceau. Doza zilnică admisă este de 4 mg/mg kg corp. Roşu Allura, E129, poate provoca alergii şi are potenţial cancerigen. Acesta are o doză zilnică admisă de 7 mg/kg corp. Curry este un condiment asiatic, folosit foarte mult în bucătăria indiană. În Marea Britanie există o comunitate puternică de indieni şi foarte multe multe restaurante cu acest specific. De aceea, pe piaţa britanică există mulţi producători, pericolul de falsuri fiind în acest caz destul de mare.

Citeşte mai multe despre:   bun de consum

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Reușită românească. OMS apreciază call-center-ul ALOPEDI

Reușită românească. OMS apreciază call-center-ul ALOPEDI
Call-center-ul ALOPEDI 0364-917, dezvoltat de Spitalul de Urgență din Cluj, a fost recunoscut ca exemplu de bune practici în domeniul accesului la servicii medicale de către Organizația Mondială a...

Depresivii trebuie să urmeze tratamentul minimum 6 luni

Depresivii trebuie să urmeze tratamentul minimum 6 luni
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras mai de mult semnalul de alarmă: în noul mileniu, depresia va face ravagii, boală vicleană cu consecinţe până la sinucideri.   Marele campion american...

România codașă în UE la sănătate. Alocă cei mai puțini bani pentru medicina preventivă

România codașă în UE la sănătate. Alocă cei mai puțini bani pentru medicina preventivă
România se află pe ultimul loc în UE cu privire la fondurile alocate pentru medicina preventivă, alături de Slovacia. Amândouă statele alocau 8 euro/locuitor pentru îngrijirea...

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare
Pașapoartele de vaccinare pentru călătoriile internaționale vor luate în discuție de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit expertului Departamentului european de imunologie, Oleg...

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson
Studiile din faza incipientă ale vaccinului anti COVID-19, produs de Johnson & Johnson, arată că acesta dezvoltă imunitate, după o singură doză. Efectele secundare sunt minime și constau în dureri de...

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni
Majoritatea personalului medical implicat în lupta cu pandemia de coronavirus sunt imunizați pentru cel puțin 5 luni îmmpotriva virusului SARS-CoV-2, potrivit unui studiu Public Health England, scrie...

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil
Perturbările repetate în scaun, ba constipaţie, ba diaree, apariţia sângelui în materiile fecale sunt situaţii în care doar medicul este cel responsabil de un diagnostic corect, pe baza unor...

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia
Încă o tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost identificată în Japonia. Patru persoane din Tokyo au fost confirmate la data de 2 ianuarie. Acestea s-au întors din Amazon și au ajuns pe Aeroportul Haneda, unde...

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2
  Vaccinul anti COVID-19, realizat de Pfizer/BioNTech oferă protecție și împotriva mutațiilor recent descoperite ale virusului, se arată într-un studiu realizat de Pfizer în...

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech
A fost încheiat un nou acord între Pfizer/BioNTech și UE pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19, care se adaugă celor 300 de milioane care au fost distribuite, a anunțat...

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna
Vaccinul produs de compania americană Moderna oferă protecție împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 timp de circa doi ani, potrivit directorului executiv Stephane Bancel, citat de Reuters. Însă va fi nevoie...

Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19

Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19
Amânarea cu două săptămâni a efectuării celei de-a doua doze a vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech este acceptată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată...

Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare

Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare
Acum mulţi ani, chirurgii se întreceau să scoată apendicele sau amigdalele, de cum apăreau cele mai mici neplăceri produse de acestea. Mai apoi, medicina a constatat că amigdalele sau polipii nu sunt lipsite de or...

Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită

Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită
O doctoriță din Mexic a ajuns la spital după efectuarea vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech. Tânăra are 32 de ani și avea antecedente alergice, scrie Reuters. Aceasta a fost internată...

Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?

Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?
Vaccinul Pfizer/BioNTech ar putea fi produs la Terapia Cluj. Pentru Europa acesta se fabrica acum la Puurs, în Belgia, în cea mai mare fabrică Pfizer din afara Statelor Unite. Cu o capacitate de producţie d...
Serviciul de email marketing furnizat de