x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pastă de carne şi E-uri

Pastă de carne şi E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    06 Mar 2008   •   00:00
Pastă de carne şi E-uri

CE BEM, CE MÂNCĂM ● Carnea dezosată mecanic ne poate îmbolnăvi de ulcer
Cei cinci aditivi alimentari folosiţi afectează şi mai mult calitatea şi aşa precară a acestui parizer. De aceea, nu este recomandat unor categorii vaste de consumatori.

Cei cinci aditivi alimentari folosiţi afectează şi mai mult calitatea şi aşa precară a acestui parizer. De aceea, nu este recomandat unor categorii vaste de consumatori.

Parizerul de vită de la Best Farm are ca principale ingrediente carnea de vită, de pui şi curcan, toate dezosate mecanic. Apoi urmează apa, sarea, condimentele, proteina dezosată mecanic şi o întreagă paletă de aditivi alimentari: “conservanţi: azotit de sodiu E 250, stabilizatori: polifosfaţi de sodiu E 452, antioxidanţi: ascorbat E 301, citrat de sodiu E 331, potenţiator de gust: glutamat de sodiu E 621, colorant: carmin E 120”.

 

Analiză.Parizerul analizat este un produs din carne de vită în amestec cu carne dezosată mecanic (MDM), proteină vegetală şi aditivi alimentari: conservanţi, stabilizatori, antioxidanţi, potenţiatori de aromă, colorant. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune despre carnea dezosată mecanic că “are valoare biologică scăzută, putând fi contaminată microbiologic cu germeni rezistenţi la tratamente termice: Helicobacter pylori – agent al gastritei, ulcerului şi cancerului de stomac”.

 

Aditivii alimentari utilizaţi scad şi mai mult valoarea nutriţională a produsului. Conservantul nitrit de sodiu, E 250, poate fi carcinogen, mai ales pentru persoanele care sunt predispuse la apariţia unor astfel de maladii. De aceea, consumatorii trebuie să fie atenţi să nu depăşească doza zilnică admisă de 0,1 mg/kg corp pentru toate sursele de nitriţi din hrană. Adaosul de polifosfaţi dezechilibrează dieta în raportul cu calciu-fosfor, blocând fixarea calciului în oase. Potenţiatorul de gust, monoglutamat de sodiu, E 621, este neurotoxic putând provoca persoanelor sensibile greţuri, senzaţii de vomă, simptome care sunt descrise de specialişti ca sindrom al bucătăriei chinezeşti. Colorantul carmin poate provoca anumitor persoane erupţii cutanate, alergii, astm. Deşi nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că produsul este dezechilibrat nutriţional, conţinând proteină (MDM) cu valoare biologică scăzută.

Concluzii. În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul nostru nu recomandă parizerul de vită copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de maladii cardiovasculare, hepatice, renale, neuropsihice, neurodegenerative, celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză), suferinzilor de gută, suferinzilor de boli pulmonare, dermatologice, alergicilor, bătrânilor, astmaticilor, celor cu cancere.

 

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numărul 1-3, corp D, sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi “analizată” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.

×
Subiecte în articol: bun de consum