x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pedalajul ne mentine in forma

Pedalajul ne mentine in forma

28 Feb 2005   •   00:00

ARMONIA TRUPULUI
Se spune ca mersul pe bicicleta, odata invatat, nu se mai uita. Profitand de acest atu, putem redescoperi una dintre marile placeri ale copilariei si efectele ei asupra sanatatii.
LIANA HAINAROSIE

Mersul pe bicicleta este un bun exercitiu pentru imbunatatirea functionarii inimii, plamanilor, muschilor, creierului, articulatiilor de la genunchi si glezne, coxofemurale. Acest gen de activitate fizica permite echilibrarea, coordonarea si controlarea greutatii corpului. De asemenea, el reprezinta un exercitiu aerobic eficace, recomandat in prevenirea osteoporozei.

Pedalajul este o activitate sportiva indicata tuturor categoriilor de varsta. Putem merge pe bicicleta in fiecare zi, fie acasa, la sala sau in aer liber. Pedalajul ritmic permite o ameliorare a oxigenarii organismului. Creierul este foarte bine irigat si oxigenat.

Prin punerea in miscare a muschilor picioarelor se obtine o scadere semnificativa a hipertensiunii, precum si a nivelului colesterolului si al glicemiei. Pozitia asezat pe sa, cu mainile sprijinite pe ghidon si picioarele pe pedale, micsoreaza efortul la care este supusa coloana vertebrala, intarind muschii care o sustin.

Sursa de longevitate

Comparativ cu alergarea normala, mersul pe bicicleta solicita articulatiile, ligamentele, tendoanele, intarindu-le fara a avea consecinte negative prin socurile cauzate de greutatea corporala in contact cu duritatea asfaltului, spune profesorul de educatie fizica si sport Vasile Burlacu, multiplu campion la ciclism si recordman.

Pe langa relaxare, mersul pe bicicleta mentine greutatea corporala, prin echilibrarea caloriilor furnizate si a celor consumate, spune profesorul Vasile Burlacu. Dezvoltarea atentiei distributive, a aprecierii distantelor si a vitezei corpurilor in miscare recomanda bicicleta ca un bun mijloc pentru dobandirea aptitudinilor pentru sofat. De asemenea, mersul pe bicicleta in aer liber, in conditii de soare, vant, ploaie, frig, creste rezistenta organismului nostru la imbolnaviri. Prin transpiratie se elimina toxinele si reziduurile din organism. Datorita trepidatiilor la care este supus bazinul, ca o utila forma de masaj, se previn inflamatiile prostatei, tulburarile de erectie. De asemenea, bicicleta vine in sprijinul medicinei, asigurand o buna vascularizare si o recuperare fara sechele persoanelor care au suferit accidente la membrele inferioare, articulatii, menisc, ligamente. Pentru varstnici, bicicleta permite mentinerea pulsului si a tensiunii arteriale in limite normale, fara medicamente.

Bicicleta este un mijloc de transport agreabil si o sursa de sanatate si longevitate.

×
Subiecte în articol: bicicleta armonia trupului