Antioxidantul butil-hidroxi-anisol ajută grăsimile să nu răncezească. De aceea, il găsim in foarte multe produse, deşi cercetătorii se chinuiesc să il interzică, pentru că este considerat a fi cancerigen.
Butil-hidroxi-anisolul (BHA), E 320, este un aditiv alimentar sintetic, folosit ca şi antioxidant mai ales in grăsimi şi produse foarte grase, pentru a preveni răncezirea. Această substanţă chimică este derivată din ţiţei şi are formula chimică C11H16O2. Este folosit in industria alimentară din 1947.
In industria alimentară, E 320 este utilizat in producerea de uleiuri comestibile, a gumei de mestecat, a margarinei, a arahidelor, a produselor din carne, a produselor de patiserie, a produselor instant din cartofi şi chiar şi a berii. Este folosit, de asemenea, şi in industria cosmetică şi cea farmaceutică.
UTILIZÃ...RI. Butil-hidroxi-anisolul in combinaţie cu concentraţii mari de vitamina C poate produce radicali liberi, care pot produce leziuni la nivelul componentelor celulare , inclusiv AND-ului. Din cauza numeroaselor reacţii alergice pe care le produce, butil-hidroxi-anisolul a fost interzis in alimentaţia sugarilor. Mai mult s-a constatat că se poate declanşa sindromul deficienţei de concentrare şi de hiperactivitate la copii care consumă in exces alimente ce conţin E 320.
In urma analizelor de laborator făcute pe animale, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că butil-hidroxi-anisolul poate declanşa diverse tipuri de cancer. Din aceste motive, in Japonia este interzis din 1958, iar specialiştii unui mare lanţ de restaurante fast-food au oprit folosirea lui E 320 in produsele lor incă din 1986. Experţii britanici fac o serie de presiuni asupra autorităţilor pentru limitarea utilizării butilhidroxianisolului in industria alimentară. Oricum, doza zilnică admisă a fost stabilită de JEFCA (Comisia pentru aditivi alimentari din cadrul Organizaţiei Mondiale pentru Hrană şi Agricultură) la 0-0,5 mg kg/corp.  Â