x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Periculos pentru sănătate

Periculos pentru sănătate

de Cristina Andreea Calin    |    20 Oct 2007   •   00:00
Periculos pentru sănătate

Antioxidantul butil-hidroxi-anisol ajută grăsimile să nu răncezească. De aceea, il găsim in foarte multe produse, deşi cercetătorii se chinuiesc să il interzică, pentru că este considerat a fi cancerigen.


Butil-hidroxi-anisolul (BHA), E 320, este un aditiv alimentar sintetic, folosit ca şi antioxidant mai ales in grăsimi şi produse foarte grase, pentru a preveni răncezirea. Această substanţă chimică este derivată din ţiţei şi are formula chimică C11H16O2. Este folosit in industria alimentară din 1947.


In industria alimentară, E 320 este utilizat in producerea de uleiuri comestibile, a gumei de mestecat, a margarinei, a arahidelor, a produselor din carne, a produselor de patiserie, a produselor instant din cartofi şi chiar şi a berii. Este folosit, de asemenea, şi in industria cosmetică şi cea farmaceutică.


UTILIZÃ...RI. Butil-hidroxi-anisolul in combinaţie cu concentraţii mari de vitamina C poate produce radicali liberi, care pot produce leziuni la nivelul componentelor celulare , inclusiv AND-ului. Din cauza numeroaselor reacţii alergice pe care le produce, butil-hidroxi-anisolul a fost interzis in alimentaţia sugarilor. Mai mult s-a constatat că se poate declanşa sindromul deficienţei de concentrare şi de hiperactivitate la copii care consumă in exces alimente ce conţin E 320.


In urma analizelor de laborator făcute pe animale, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că butil-hidroxi-anisolul poate declanşa diverse tipuri de cancer. Din aceste motive, in Japonia este interzis din 1958, iar specialiştii unui mare lanţ de restaurante fast-food au oprit folosirea lui E 320 in produsele lor incă din 1986. Experţii britanici fac o serie de presiuni asupra autorităţilor pentru limitarea utilizării butilhidroxianisolului in industria alimentară. Oricum, doza zilnică admisă a fost stabilită de JEFCA (Comisia pentru aditivi alimentari din cadrul Organizaţiei Mondiale pentru Hrană şi Agricultură) la 0-0,5 mg kg/corp.  Â


Teste

Pentru a determina efectele butil-hidroxi-anisolului s-au efectuat teste pe şoareci, iepuri, căini, maimuţe, dar şi pe oameni. In urma testelor a ieşit la iveală că şoarecii, iepurii, căinii şi oamenii au metabolizat repede substanţa şi au eliminat-o. In ultima perioadă numărul studiilor realizate pentru E 320 a fost limitat, pentru că lumea ştiinţifică a căzut de acord cu privire la toxicitatea lui. In Uniunea Europeană se incearcă interzicerea lui, mai ales că este unul dintre aditivii alimentari, care creşte nivelul colesterolului negativ, determinănd apariţia afecţiunilor cardiovasculare şi a celor hepatice. Aceeaşi soartă o va avea şi "fratele" butil-hidroxi-anisolului, butil-hidroxi-oluenul, care este considerat a fi la fel de periculos.  Â


×
Subiecte în articol: bun de consum