x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pielea fina cu zinc se tine!

Pielea fina cu zinc se tine!

27 Sep 2005   •   00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Acnee, piele uscata, unghii casante, par lipsit de stralucire... Sunt probleme care apar din cauza lipsei de zinc. Deoarece acest oligo-element este indispensabil bunei functionari a celulelor pielii.

Zincul este prezent in cantitati extrem de mici in organism – aproximativ 2,5 grame, in total. Si totusi rolul sau este capital. Necesar in peste 200 de reactii chimice ale organismului, zincul intervine mai ales in sinteza proteinelor. Acest oligo-element cu proprietati antioxidante actioneaza asupra cresterii, respiratiei, sistemului endocrin, imunitatii, reproducerii si chiar asupra sexualitatii.

Pentru piele, zincul este un aliat indispensabil. Astfel, el favorizeaza cicatrizarea, rezolvand numeroase probleme cutanate: psoriazis, infectii ale pielii, ulceratii. Rolul zincului in tratarea acneei este dovedit din plin. Nu numai ca distruge bacteria responsabila, dar limiteaza de asemenea reactia inflamatorie.

Ratia zilnica

Specialistii recomanda un aport nutritional de zinc de 14 miligrame pe zi la barbati si 12 miligrame zilnic la femei. Desi zincul este prezent in numeroase alimente – peste, fructe de mare, carne, oua, cereale, legume uscate –, carentele sunt foarte frecvente in randul populatiei. Motivul: consumul de cafea, ceai, alcool, fumatul si stresul epuizeaza rezervele de zinc. Pe de alta parte, procesul de industrializare a alimentelor, in special a cerealelor din care se obtin paste si paine, determina reducerea aportului de zinc.

Asemenea fierului, zincul ce provine din alimente de origine animala este mai bine asimilat decat cel din vegetale.

Uscaciunea pielii, tulburarile digestive, acneea, cicatrizarea dificila, unghiile casante, patate sau exfoliate, caderea parului sunt principalele simptome ale lipsei de zinc. Pentru a evita aceste neplaceri, este recomandata dieta echilibrata din care nu trebuie sa lipseasca alimentele bogate in zinc. Iata cateva dintre ele si continutul in zinc pe 100 de grame:
  • ficat: 9 mg;
  • germeni de grau: 7 mg;
  • paine integrala: 5 mg;
  • carne de vita, galbenus de ou, ficat de rata: 4 mg;
  • soia: 3 mg;
  • fasole uscata, linte, mazare, peste, crustacee: intre 2 si 2,5 mg.

    INEDIT. Vestea buna este ca asimilarea de zinc creste la persoanele care sufera de carente si scade la cele care au un aport ridicat. O alta curiozitate este ca vinul, evident, in doze moderate, favorizeaza absorbtia de zinc. Suplimentarea aportului de zinc este utila in caz de acnee. De retinut ca zincul din suplimentele nutritive se absoarbe mai bine daca acestea sunt luate pe stomacul gol decat in timpul mesei. Este recomandata asocierea suplimentelor cu zinc si seleniu pentru a lupta contra imbatranirii pielii. In schimb, evitati asocierea cu fierul, pentru ca acesta impiedica absorbtia zincului.
  • ×
    Subiecte în articol: zinc alimentatie echilibrata