Exercitiile Pilates, preferatele vedetelor de la Hollywood, sunt perfecte pentru tonifierea si intarirea musculaturii abdominale. Este vorba despre o metoda de antrenament, inventata acum 90 de ani de catre germanul Joseph Pilates (fost gimnast, scafandru si culturist), pentru a "topi" kilogramele in plus. Pilates combina exercitiile fizice cu cele de respiratie, la baza tehnicii aflandu-se opt principii esentiale: concentrarea, respiratia, energia, precizia, centrul de gravitatie, controlul, relaxarea si armonia miscarilor. Aceste exercitii pot fi executate ca atare sau cu gantere, mingi de fitness sau medicinale, bare sau benzi elastice. Specialistii in Pilates sustin ca putem obtine un abdomen suplu daca exersam 10 minute pe zi, timp de doua saptamani.
BENEFICII
● Corecteaza pozitia spatelui
● Creste rezistenta fizica a organismului
● Imbunatatesc autocontrolul
● Relaxeaza corpul si mintea
● Cresc mobilitatea si flexibilitatea corpului
● Cresc densitatea oaselor si imbunatatesc sanatatea articulatiilor
● Subtiaza pielea
● Tonifiaza musculatura
● Intaresc muschiul inimii
● Imbunatatesc circulatia sangelui
● Reduc stresul
● Cresc imunitatea organismului
MINGEA DE FITNESS. Denumita si minge suedeza, mingea de fitness este un accesoriu excelent pentru exersarea musculaturii abdominale, fiind utila, totodata, si in cazul durerilor de spate. Inventata de un specialist in recuperare medicala, mingea de fitness este tot mai folosita, impreuna cu exercitiile Pilates, in terapia durerilor de spate, genunchi si sold. Daca vreti sa aveti o coloana vertebrala sanatoasa, inlocuiti scaunul de la birou cu o minge de fitness, va recomanda specialistii in Pilates. Astfel, veti fi obligati sa va pastrati spatele drept. Pe langa intarirea musculaturii, mingea de fitness face antrenamentul mai distractiv.
Exercitiul intareste atat abdomenul, cat si muschii interiori ai coapselor. Stati intinsi pe spate, cu mainile pe langa corp si palmele sub ceafa. Prindeti mingea de fitness intre picioare (gambe si talpi) si ridicati-o in sus, indepartand picioarele. Corpul si picioarele trebuie sa formeze un unghi de 90 de grade. Inclinati picioarele (cu mingea intre ele) in partea dreapta a corpului, atat cat sa simtim muschii interiori ai coapsei lucrand. Dupa 10 miscari, inclinati mingea si picioarele spre partea stanga si repetati. Faceti cel putin 3 serii de exercitii.
Intinsi pe spate, cu capul si umerii lipiti de sol, ridicati picioarele pe minge, astfel incat sa va sprijiniti gambele pe ea. Ridicati un picior, concomitent cu capul. Faceti 3 serii a cate 10 ridicari. Schimbati piciorul si repetati acelasi exercitiu. Fiti atenti sa nu va scape mingea de sub gambe.
Pozitie de plecare: asezati cu bratele pe minge. Alunecati in fata, astfel incat sa va asezati pe burta, in echilibru pe minge. Ridicati un brat si piciorul opus. Repetati exercitiul cu celalalt brat si picior. Incercati sa va pastrati echilibrul cat puteti de mult.
Intinsi pe spate, ridicati picioarele si lasati mainile paralel cu corpul, fara a atinge cu ele solul. Incordati fesele si indreptati spatele. Mentineti pozitia picioarelor si coborati trunchiul pe spate cat mai lent, pana ajungeti aproape de sol. Incepeti sa va ridicati lent. Faceti 2-3 serii, a cate 10 exercitii.
Pozitie de plecare: intinsi pe spate, tineti mainile paralele cu corpul (si lipite de sol) si genunchii indoiti. Aduceti genunchii catre piept, ridicand in acelasi timp posteriorul de la podea, astfel incat sa ajungeti cu picioarele deasupra trunchiului. Mentineti pozitia cateva secunde, dupa care reveniti. Reluati exercitiul. Faceti 2 serii a cate 5 exercitii. Intotdeauna expirati atunci cand va ridicati si inspirati pe masura ce reveniti la pozitia initiala.