ARMONIA TRUPULUI
LIANA HAINAROSIE
|
Mai eficienta decat aerobicul
De asemenea, gimnastica in apa are si rol de recuperare a eventualelor deficiente functionale ale aparatului locomotor (oase, muschi, articulatii). Hidrokinetoterapia reprezinta utilizarea apei in scop terapeutic, sub forma de tratament extern. Proprietatile apei care o recomanda ca terapie sunt de natura fizica (temperatura si presiune) si biochimica (prin dizolvarea anumitor substante in ea), ne explica sef de lucrari doctor Georgiana-Ozana Tache, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.
Citește pe Antena3.ro
Varste
Numarul si asocierea exercitiilor sunt adaptate in functie de varsta si de afectiune, de suprafata de desfasurare a miscarii si de temperatura apei.
Contractia musculara provocata de alternanta apa calda, apa rece reprezinta prin ea insasi un bun exercitiu pentru corp, fara a fi nevoie de punerea in miscare a mainilor si a picioarelor.
In apa, corpul nostru devine mai usor. Deoarece apa are capacitatea de a prelua 70% din greutatea corpului. De aceea, folosirea ei este indicata cu precadere celor aflati la varste extreme, copii si batrani, ale caror organisme sunt mai sensibile la efortul fizic.
Batranilor, care au suferit entorse, tendinite, luxatii, rupturi musculare, de cartilaj, puseuri reumatismale, hipertensive, de compensare cardiaca le este contraindicat fitness-ul. Riscul accidentelor din cauza suprasolicitarilor bruste la efort in cazul acestor varstnici fiind foarte mare. In schimb, hidrokinetoterapia reduce la minimum acest risc.
Exercitiile de aquagimnastica actioneaza asupra tuturor partilor corpului (zona cervicala, trunchi, membre superioare si inferioare). Se fac aplecari, rotatii de umeri, coborari ale bratelor din lateral catre trunchi, indoiri si rasuciri de trunchi, forfecari, biciclete, genuflexiuni, alergari, balansari lente, sarituri. Aceste exercitii (cate 8, reluate de 4 ori, in mod progresiv) sunt insotite de miscari de dans, samba, twist, vals, spune Simona Brancusi, instructor de fitness si aquagimnastica. Dispozitivele din plastic folosite placi plutitoare, macaroane, flotoare ii ajuta si pe cei care nu stiu sa inoate sa se bucure de gimnastica in apa.
|
AQUAGIMNASTICA previne afectiunile cardiace, artozele, tulburarile circulatorii la femei (varicele), celulita, scoliozele, cifozele, discopatiile vertebrale. Ea combate sedentarismul, mentine supletea pielii, creste capacitatea respiratorie. Prin miscari ale membrelor superioare si inferioare, gimnastica in apa contribuie la o mai buna coordonare si tonifiere musculara si faciliteaza miscarea de intoarcere, ne spune dr. Georgiana-Ozana Tache.
AVANTAJE. La ora actuala, aquagimnastica atrage in special persoanele care acorda o importanta foarte mare aspectului fizic. Deoarece aquagimnastica s-a dovedit excelenta in combaterea celulitei intr-un timp relativ scurt. Cercetari de ultima ora dovedesc ca, mai ales in cazul femeilor, aquagimnastica contribuie la modelarea armonioasa a corpului. Explicatia consta in faptul ca prin rezistenta apei se produce un hidromasaj cu efect stimulativ de dislocare a masei celulare adipoase. Pe de alta parte, sunt studii care dovedesc ca aquagimnastica ii scapa de stres mai ales pe barbati. Rezultatele in combaterea stresului sunt mai eficiente, daca exercitiile obisnuite sunt efectuate de barbati impreuna cu membrii familiei. Pe langa exercitiile efectuate, prezenta familiei, muzica si unele uleiuri esentiale dizolvate in apa din bazin fac din aquagimnastica un remediu contra stresului. |
STIRI
| ||
FITNESS-UL ajuta la combaterea tabagismului si a alcoolismului. Unele studii au demonstrat ca prin exercitiile de fitness efectuate de fumatori inraiti, acestia reusesc intr-un timp relativ scrut sa reduca numarul de tigari. De asemenea, fitness-ul s-a dovedit extrem de eficient in cazul persoanelor care consuma cantitati mari de alcool. Mai nou, s-a observat ca rezultate incurajatoare se obtin si in cazul persoanelor consumatoare de droguri. JOGGING-UL protejeaza creierul de pericolul imbatranirii celulelor nervoase si al pierderilor de memorie. Potrivit unui studiu realizat in Statele Unite, pe un grup de 6.000 de femei cu varsta de 65 de ani, simplul obicei de a face jogging zilnic contribuie la mentinerea performantelor intelectuale si a capacitatii de memorare. Femeile au practicat aceasta activitate fizica timp de aproape sase ani, parcurgand in medie aproximativ 29 de kilometri in fiecare saptamana. Jogging-ul le-a mai ajutat pe aceste femei sa reduca pericolul osteoporozei. |