x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Potoleste-ti setea de miscare!

Potoleste-ti setea de miscare!

24 Ian 2005   •   00:00

ARMONIA TRUPULUI

LIANA HAINAROSIE

Cand ne gandim la apa, mintea ne fuge la caldura, la mare, la bucuria pe care ne-o provoaca atunci cand ne potoleste setea si ne racoreste corpul. Dar, desi este inca iarna, ne putem satisface la piscina dorinta de a ne balaci. Si, daca simtim nevoia sa facem miscare, apa este mediul ideal. Imbinarea exercitiilor de gimnastica pentru intretinerea corporala cu apa au ca rezultat aquagimnastica. Atunci cand ele se desfasoara la indicatia medicului si sub supravegherea unui specialist din domeniul recuperarii medicale (kinetoterapeut, fiziokinetoterapeut), cu scop recuperator, se numeste hidrokinetoterapie. Scopul aquagimnasticii este de mentinere a conditiei fizice si a sanatatii, de combatere a sedentarismului. Ea previne supraponderalitatea, obezitatea, varicele, celulita, cardiopatiile ischemice, hipertensiunea arteriala, reumatismul.

Mai eficienta decat aerobicul

De asemenea, gimnastica in apa are si rol de recuperare a eventualelor deficiente functionale ale aparatului locomotor (oase, muschi, articulatii). Hidrokinetoterapia reprezinta utilizarea apei in scop terapeutic, sub forma de tratament extern. Proprietatile apei care o recomanda ca terapie sunt de natura fizica (temperatura si presiune) si biochimica (prin dizolvarea anumitor substante in ea), ne explica sef de lucrari doctor Georgiana-Ozana Tache, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.

Numai prin simplul contact cu apa se produce relaxare musculara si creste confortul psihic prin hidromasaj si muzica. De aceea, miscarile membrelor si ale coloanei vertebrale sunt efectuate cu usurinta. Gimnastica in apa cu scop terapeutic reduce inflamatiile si edemele provocate de traumatisme sau circulatia deficitara, creste forta musculaturii slabite dupa imobilizare. Comparativ cu fitness-ul si aerobicul, aquagimnastica imbunatateste mult mai repede conditia fizica a organismului. De asemenea, creste rezistenta organismului fata de diferentele termice (calire) si grabeste recuperarea pacientilor care au suferit fracturi, traumatisme, acidente sportive sau casnice, infarcte miocardice acute.

Varste

Numarul si asocierea exercitiilor sunt adaptate in functie de varsta si de afectiune, de suprafata de desfasurare a miscarii si de temperatura apei.

Hidrokinetoterapia efectuata in apa calda conduce la vasodilatatie periferica, cu scaderea tensiunii arteriale (utila la hipertensivi), tahicardie, cresterea muncii inimii si scaderea tonusului muscular. Apa rece prezinta efecte inverse, ceea ce conduce la instalarea efectului tonifiant. Daca suprafata de contact cu apa pe parcursul efectuarii exercitiului se mareste, atunci creste si efortul muscular.

Contractia musculara provocata de alternanta apa calda, apa rece reprezinta prin ea insasi un bun exercitiu pentru corp, fara a fi nevoie de punerea in miscare a mainilor si a picioarelor.

In apa, corpul nostru devine mai usor. Deoarece apa are capacitatea de a prelua 70% din greutatea corpului. De aceea, folosirea ei este indicata cu precadere celor aflati la varste extreme, copii si batrani, ale caror organisme sunt mai sensibile la efortul fizic.

La copii, eficienta aquagimnasticii este maxima in absolut toate suferintele ortopedice de crestere (scolioze, cifoscolioze). Acesta este motivul esential pentru care copiilor li se recomanda sa efectueze miscari specifice inotului, ca de exemplu, inotul pe spate.

Batranilor, care au suferit entorse, tendinite, luxatii, rupturi musculare, de cartilaj, puseuri reumatismale, hipertensive, de compensare cardiaca le este contraindicat fitness-ul. Riscul accidentelor din cauza suprasolicitarilor bruste la efort in cazul acestor varstnici fiind foarte mare. In schimb, hidrokinetoterapia reduce la minimum acest risc.

Exercitiile de aquagimnastica actioneaza asupra tuturor partilor corpului (zona cervicala, trunchi, membre superioare si inferioare). Se fac aplecari, rotatii de umeri, coborari ale bratelor din lateral catre trunchi, indoiri si rasuciri de trunchi, forfecari, biciclete, genuflexiuni, alergari, balansari lente, sarituri. Aceste exercitii (cate 8, reluate de 4 ori, in mod progresiv) sunt insotite de miscari de dans, samba, twist, vals, spune Simona Brancusi, instructor de fitness si aquagimnastica. Dispozitivele din plastic folosite – placi plutitoare, macaroane, flotoare – ii ajuta si pe cei care nu stiu sa inoate sa se bucure de gimnastica in apa.

AQUAGIMNASTICA previne afectiunile cardiace, artozele, tulburarile circulatorii la femei (varicele), celulita, scoliozele, cifozele, discopatiile vertebrale. Ea combate sedentarismul, mentine supletea pielii, creste capacitatea respiratorie. Prin miscari ale membrelor superioare si inferioare, gimnastica in apa contribuie la o mai buna coordonare si tonifiere musculara si faciliteaza miscarea de intoarcere, ne spune dr. Georgiana-Ozana Tache.

AVANTAJE. La ora actuala, aquagimnastica atrage in special persoanele care acorda o importanta foarte mare aspectului fizic. Deoarece aquagimnastica s-a dovedit excelenta in combaterea celulitei intr-un timp relativ scurt. Cercetari de ultima ora dovedesc ca, mai ales in cazul femeilor, aquagimnastica contribuie la modelarea armonioasa a corpului. Explicatia consta in faptul ca prin rezistenta apei se produce un hidromasaj cu efect stimulativ de dislocare a masei celulare adipoase. Pe de alta parte, sunt studii care dovedesc ca aquagimnastica ii scapa de stres mai ales pe barbati. Rezultatele in combaterea stresului sunt mai eficiente, daca exercitiile obisnuite sunt efectuate de barbati impreuna cu membrii familiei. Pe langa exercitiile efectuate, prezenta familiei, muzica si unele uleiuri esentiale dizolvate in apa din bazin fac din aquagimnastica un remediu contra stresului.

INOT PE SPATE
Click pentru a mari imaginea
Click pentru a mari imaginea
Click pentru a mari imaginea

1. Se face pluta pe spate, cu bratele incrucisate in prelungirea trunchiului, iar capul este sprijinit pe brate.

2. Pe langa ureche se fac rotiri alternative de brate, iar picioarele bat apa in mod sistematic.

3. Se realizeaza mentinerea corpului la suprafata apei prin rotirea bratelor, iar picioarele calca apa.

STIRI
Click pentru a mari imaginea
SAUNA este apreciata in special pentru stimularea circulatiei sangelui, eliminarea toxinelor si intarirea musculaturii. Dar pentru a beneficia de aceste efecte pozitive asupra organismului, este necesar ca mai intai sa consultati medicul. El va va preciza in ce masura sunteti apt de a suporta caldura uscata a saunei. Vasodilatarea vaselor indusa de caldura provoaca o accelerare rapida a batailor inimii, ceea ce reprezinta un pericol major in cazul persoanelor cardiace. De asemenea, trebuie retinut ca sauna este contraindicata persoanelor cu tulburari ale circulatiei sangelui, respiratorii, suferinde de astm.

FITNESS-UL ajuta la combaterea tabagismului si a alcoolismului. Unele studii au demonstrat ca prin exercitiile de fitness efectuate de fumatori inraiti, acestia reusesc intr-un timp relativ scrut sa reduca numarul de tigari. De asemenea, fitness-ul s-a dovedit extrem de eficient in cazul persoanelor care consuma cantitati mari de alcool. Mai nou, s-a observat ca rezultate incurajatoare se obtin si in cazul persoanelor consumatoare de droguri.

JOGGING-UL protejeaza creierul de pericolul imbatranirii celulelor nervoase si al pierderilor de memorie. Potrivit unui studiu realizat in Statele Unite, pe un grup de 6.000 de femei cu varsta de 65 de ani, simplul obicei de a face jogging zilnic contribuie la mentinerea performantelor intelectuale si a capacitatii de memorare. Femeile au practicat aceasta activitate fizica timp de aproape sase ani, parcurgand in medie aproximativ 29 de kilometri in fiecare saptamana. Jogging-ul le-a mai ajutat pe aceste femei sa reduca pericolul osteoporozei.
×
Subiecte în articol: aquagimnastica armonia trupului