x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Proceduri de protejare a alimentelor

Proceduri de protejare a alimentelor

de Nicoleta Catana    |    01 Noi 2007   •   00:00

Grupurile de producători din industria alimentară pot depune la Ministerul Agriculturii, incepănd cu 15 noiembrie, documentaţia pentru protejarea la nivel naţional şi european a denumirii de origine şi indicaţiei gerografice a unui aliment sau produs agricol.

Grupurile de producători din industria alimentară pot depune la Ministerul Agriculturii, incepănd cu 15 noiembrie, documentaţia pentru protejarea la nivel naţional şi european a denumirii de origine şi indicaţiei gerografice a unui aliment sau produs agricol. Documentaţia va cuprinde informaţii precum caracteristicile produsului (miros, gust, dimensiune, aspect), modul de obţinere şi indicaţii de ambalare şi etichetare. După avizul ministerului, documentaţia este transmisă Comisiei Europene, care va lua o decizie in maxim 12 luni de la primirea solicitării, pănă atunci produsele fiind protejate doar la nivel naţional. Obţinerea protecţiei pentru o denumire de origine presupune că produsul nu poate fi obţinut decăt in acea arie geografică delimitată, in conformitate cu indicaţiile stabilite, in timp ce protecţia indicaţiei geografice permite producţia şi in alte regiuni, tot cu respectarea indicaţiilor.

EXPLICAŢII. Procedurile de obţinere a acestei protecţii sunt cuprinse intr-un ordin al ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş, care urmează să fie publicat in Monitorul Oficial şi care va intra in vigoare pe 15 noiembrie, dată de la care pot fi transmise documentaţiile, a declarat Tudorel Baltă, director in Ministerul Agriculturii. In ordin este stabilit şi logo-ul naţional, care va fi inscris pe produsele (sau ambalaje) cu indicaţii geografice sau denumiri de origine protejate naţional. Logo-ul reprezintă un dreptunghi colorat in mov, albastru, roşu şi portocaliu, concentric unui cerc mov zimţat pe exterior, care seamănă cu un soare. In ceea ce priveşte lista documentelor ce trebuie depuse, aceasta include un caiet de sarcini, in care sunt specificate detalii precum numele produsului, materiile prime din care este obţinut, principalele caracteristici fizice, chimice, microbiologice sau organoleptice, delimitarea ariei geografice, dar şi dovada că produsul este originar din aria geografică delimitată, potrivit regulamentului european din domeniu. Totodată, in caietul de sarcini sunt inscrise metoda de obţinere a produsului şi legătura intre calitatea sau caracteristicile produsului şi mediul geografic. Documentaţia stabilită in regulamentul european este insoţită de o serie de alte acte, potrivit ordinului.

DEMERSURI. Astfel, grupul de producători trebuie să furnizeze Ministerului Agriculturii numarul clienţilor (actuali si potenţiali) pe fiecare segment al filierei produsului (producţie, distribuţie, comercializare), producţia actuală şi estimată pentru următorii cinci ani, situaţia economică şi situaţia estimată pe cinci ani, hartă color de dimensiune adecvată care să permită delimitarea precisa a zonei de producţie sau graniţile stabilite. Cererile de inregistrare pot fi depuse de grupuri de producători (orice asociere, indiferent de forma sau componenţa sa juridică, de producători sau operatori - n.r.), care trebuie să facă dovada că reprezintă producătorii din zona geografică respectivă. Dacă producătorii au trimis toate documentele solicitate, dosarul este postat pe site-ul Ministerul Agriculturii, unde va sta 60 de zile, această perioadă fiind "de opoziţie", adică intervalul in care alţi producătorii pot contesta cererea. Orice persoană fizică sau juridică, stabilită in Romănia, işi poate declara opoziţia, trebuind să demonstreze că cererea nu respectă legislaţia din domeniu sau inregistrarea ar prejudicia existenţa unei denumiri omonime (integral sau parţial) sau a unei mărci de fabrică sau de comerţ, sau ar prejudicia existenţa unor produse aflate legal pe piaţă de cel puţin cinci ani. După avizarea documentaţiei de către statul membru, o serie de documente privind produsul respectiv sunt transmise Comisiei Europene, care trebuie să ia o decizie in maxim 12 luni.

×
Subiecte în articol: bun de consum