Nuci, alune, migdale, fistic... Sunt fructe oleaginoase, bogate în proteine şi grăsimi de origine vegetală, recomandate în perioada postului pentru a înlocui alimentele de origine animală.
În post, organismul este privat de proteine şi grăsimi de origine animală, necesare pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi a celui muscular. Pentru a nu avea de suferit trebuie să mâncăm nuci, alune, migdale, fistic, seminţe, care sunt bogate în proteine şi grăsimi de origine vegetală. Grăsimile bune din aceste fructe sunt acizii graşi omega 3 şi omega 9, recunoscuţi pentru rolul important în reducerea colesterolului şi prevenirea bolilor de inimă, bolilor neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson).
ATENŢIE, ÎNGRAŞĂ!
Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm zilnic până la 40-50 de grame de alune, nuci sau fistic. Le putem combina, dar nu trebuie să depăşim această cantitate, pentru că fructele oleaginoase îngraşă. Nucile, alunele, migdalele, seminţele conţin peste 600 de calorii/ 100 de grame. De aceea trebuie consumate cu moderaţie mai ales de persoanele supraponderale şi obeze. Nutriţioniştii ne mai atrag atenţia asupra modului de preparare a alunelor şi migdalelor. Acestea trebuie consumate neprăjite, pentru a evita excesul de grăsimi şi sare.
VITAMINE, MINERALE, FIBRE
În afară de proteine şi grăsimi de calitate, fructele oleaginoase reprezintă o sursă foarte bună de vitamine din grupa B, vitaminele A, E şi minerale (potasiu, calciu, fier, magneziu, seleniu, zinc). Aceste vitamine şi minerale le conferă nucilor, alunelor, migdalelor proprietăţi antioxidante. De exemplu, şase nuci (aproximativ 40 g miez) conţin circa 2 miligrame de vitamina E, un antioxidant puternic. Aşa se explică acţiunea fructelor oleaginoase în prevenirea bolilor de inimă, tulburărilor de memorie. Cantitatea mare de fibre alimentare (între 4% şi 7%) pe care o conţin nucile, migdalele, alunele şi fisticul le conferă acestora un rol deosebit în îmbunătăţirea digestiei. Dar nu trebuie consumate în exces de persoanele care au probleme cu ficatul şi bila, pentru că pot favoriza apariţia crizelor de bilă. Nucile amestecate cu miere, migdalele şi fisticul ajută la refacerea forţelor în perioadele de convalescenţă, în cazurile de anemie, oboseală cronică şi în virozele respiratorii repetate pe fondul unui sistem imunitar slăbit. Nucile sunt recomandate femeilor care alăptează, pentru că stimulează secreţia de lapte. Pentru a beneficia de proprietăţile nutritive ale fructelor oleaginoase trebuie să le păstrăm în condiţii optime de temperatură şi umiditate pentru a preveni oxidarea grăsimilor sau râncezirea. Miezul de nucă, migdalele, fisticul stau cel mai bine în compartimentul de fructe din frigider.
Proprietăţi nutritive
100 g Calorii Proteine Grăsimi
Nuci 650 15 70
Migdale 600 20 55
Fistic 600 16 55
Alune 650 14 65
Caju 570 18 45
Citește pe Antena3.ro
Foto: stockxpertcom