Deficienţa de vitamina D creşte riscul fracturilor cu 70% în cazul femeilor care sînt la menopauză, arată un studiu realizat în Statele Unite ale Americii.
Deficienţa de vitamina D creşte riscul fracturilor cu 70% în cazul femeilor care sînt la menopauză, arată un studiu realizat în Statele Unite ale Americii. La efectuarea testului, care a durat şapte ani, au participat 800 de persoane cu vîrste cuprinse între 50 şi 79 de ani, nici una nefiind sub tratament medicamentos. Oamenii de ştiinţă spun însă că rezultatele nu depind de vîrsta consumatorului, efectele ţinînd mai mult de sistemul nervos al fiecărei persoane în parte.
DE UNDE O PROCURĂM.
Vitamina D se poate găsi în germenul grîului, în uleiurile vegetale şi fructe.
De asemenea, consumînd lapte integral, unt, gălbenuş de ou, ficat de peşte, peşte
gras (heringi sau sardele) sau polen, puteţi acumula o cantitate semnificativă
din această vitamină. Şi razele solare reprezintă o cale de dobîndire a substanţei.
Aceasta este foarte sensibilă la căldură, lumină, oxigen sau la mediile acide.
Carenţa de vitamina D se tratează prin administrare medicamentoasă pe cale
orală.