x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet PUŢINE GLUCIDE/Regimul diabeticilor

PUŢINE GLUCIDE/Regimul diabeticilor

de Steluta Indrei    |    23 Dec 2008   •   00:00

Nuci, fasole uscată, mazăre, linte, soia... sunt alimente cu indice glicemic scăzut recomandate persoanelor care suferă de diabet tip 2 (noninsulino-dependent). Dieta bazată pe aceste alimente le permite diabeticilor să ţină sub control glicemia.

O porţie de fasole sau de mazăre menţine glicemia constantă mai mult timp
Foto: stockxpertcom

Controlul glicemiei – nivelul zahărului în sânge – este esenţial pentru prevenirea complicaţiilor diabetului. De aceea, pacienţii cu diabet trebuie să respecte un regim alimentar astfel încât nivelul glicemiei să fie stabil. Potrivit unui studiu coordonat de doctorul David J.A. Jenkins, de la Spitalul Universitar Saint Michel din Toronto, regimul bazat pe alimente cu indice glicemic scăzut s-a dovedit mai eficient în controlul glicemiei decât regimul alcătuit din alimente bogate în fibre.

EXPLICAŢII
Indicele glicemic reprezintă răspunsul organismului la consumul de glucide. Acest indicator arată cu cât creşte nivelul zahărului în sânge când mâncăm alimente ce conţin glucide. Cu cât alimentele conţin mai multe glucide, cu atât indicele glicemic este mai ridicat. De exemplu, pâinea albă are un indice glicemic ridicat – 95, pe când merele au un indice glicemic scăzut – 38. Fasolea, mazărea, lintea au indicele glicemic 35, iar soia, nucile, migdalele, fisticul – 15. Echipa doctorului David J.A. Jenkins a monitorizat, timp de 6 luni, 210 pacienţi cu diabet tip 2. Jumătate dintre aceştia au ţinut un regim bazat pe alimente cu indice glicemic scăzut (nuci, fasole, mazăre, linte, quinoa), iar ceilalţi au consumat alimente bogate în fibre (pâine integrală, cereale). Periodic, autorii studiului le-au măsurat participanţilor nivelul hemoglobinei glicozilate, analiză care arată glicemia medie într-un interval de două luni. Rezultatul: pacienţii care au consumat alimente cu indice glicemic scăzut au avut un nivel mai mic al hemoglobinei glicozilate decât ceilalţi. “Aceasta este o veste bună pentru cei 246 de milioane de diabetici din lume”, a declarat dr Jenkins.

×
Subiecte în articol: glicemic alimentaţie sănătoasă