Nuci, fasole uscată, mazăre, linte, soia... sunt alimente cu indice glicemic scăzut recomandate persoanelor care suferă de diabet tip 2 (noninsulino-dependent). Dieta bazată pe aceste alimente le permite diabeticilor să ţină sub control glicemia.
Controlul glicemiei – nivelul zahărului în sânge – este esenţial pentru prevenirea complicaţiilor diabetului. De aceea, pacienţii cu diabet trebuie să respecte un regim alimentar astfel încât nivelul glicemiei să fie stabil. Potrivit unui studiu coordonat de doctorul David J.A. Jenkins, de la Spitalul Universitar Saint Michel din Toronto, regimul bazat pe alimente cu indice glicemic scăzut s-a dovedit mai eficient în controlul glicemiei decât regimul alcătuit din alimente bogate în fibre.
EXPLICAŢII
Indicele glicemic reprezintă răspunsul organismului la
consumul de glucide. Acest indicator arată cu cât creşte nivelul zahărului în sânge
când mâncăm alimente ce conţin glucide. Cu cât alimentele conţin mai multe
glucide, cu atât indicele glicemic este mai ridicat. De exemplu, pâinea albă
are un indice glicemic ridicat – 95, pe când merele au un indice glicemic scăzut
– 38. Fasolea, mazărea, lintea au indicele glicemic 35, iar soia, nucile,
migdalele, fisticul – 15. Echipa doctorului David J.A. Jenkins a monitorizat,
timp de 6 luni, 210 pacienţi cu diabet tip 2. Jumătate dintre aceştia au ţinut
un regim bazat pe alimente cu indice glicemic scăzut (nuci, fasole, mazăre,
linte, quinoa), iar ceilalţi au consumat alimente bogate în fibre (pâine
integrală, cereale). Periodic, autorii studiului le-au măsurat participanţilor
nivelul hemoglobinei glicozilate, analiză care arată glicemia medie într-un
interval de două luni. Rezultatul: pacienţii care au consumat alimente cu
indice glicemic scăzut au avut un nivel mai mic al hemoglobinei glicozilate decât
ceilalţi. “Aceasta este o veste bună pentru cei 246 de milioane de diabetici
din lume”, a declarat dr Jenkins.
Foto: stockxpertcom