x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Resturi de animale cu nume de carne

Resturi de animale cu nume de carne

de Cristina Andreea Calin    |    06 Noi 2008   •   00:00
Resturi de animale cu nume de carne

CE BEM, CE MĂNCĂM
Amestecul de piei de pui, şorici, slănină şi alte resturi de pasăre cu aditivi alimentari, care poartă impropriu numele de “carne”, nu este recomandat nici unei categorii de consumatori.

Carnea presată Carnis este un produs cu un profil nutriţional extrem de dezechilibrat, cu un exces de lipide de proastă calitate. În afară de carnea de pui, a cărei pondere nu este specificată, în compoziţie mai intră şi piele de pui şi de porc, slănină şi carne de pasăre dezosată mecanic. Aceasta din urmă este de fapt o pastă realizată din resturi fără valoare economică: piei, oase, maţe. Producătorul încearcă să ne păcălească, pentru că a scris pe etichetă separat pielea de pui şi carnea separată mecanic.

Acest amalgam de resturi de pasăre şi de porc este omogenizat cu ajutorul aditivilor alimentari. În acest fel, compoziţia capătă un aspect şi o textură comestibile, iar consumatorul care nu citeşte eticheta are impresia că a mâncat carne. Proteina vegetală din soia este prezentă în cantitate mare, la fel ca şi amidonul. Acestea au rolul de a lega pasta de resturi animale. Consumatorii care au alergie la soia trebuie să testeze reacţia organismului la produs înainte de a-l mânca.

Carnea presată conţine şi foarte mult sodiu, atât din sare (clorură de sodiu), cât şi din aditivii alimentari polifosfat de sodiu, monoglutamat de sodiu, ascorbat de sodiu şi nitrit de sodiu. Medicii atrag atenţia că o persoană sănătoasă nu trebuie să consume mai mult de 6 g de sare zilnic, pentru a nu avea probleme.

ADITIVII ALIMENTARI
Cei cinci aditivi alimentari utilizaţi au o serie de contraindicaţii pentru diverse categorii de bolnavi. Polifosfatul de sodiu, E452, împiedică asimilarea şi fixarea calciului în oase, putând induce osteoporoză şi depuneri anormale de calciu, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Monoglutamatul de sodiu, E621, induce sindromul bucătăriei chinezeşti. Acesta se traduce prin dureri de cap, slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, astm, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Din cauza faptului că este neurotoxic, nu este recomandat în alimentaţia celor cu maladiile Huntington, Alzheimer, Parkinson. De asemenea, nu trebuie consumat de femeile însărcinate şi care alăptează, de copii, de hipoglicemici, de bătrâni şi nici de cardiaci.

Cel mai periculos dintre aditivi este conservantul E250, nitrit de sodiu. Studiile realizate până acum au scos în evidenţă faptul că are puternice efecte cancerigene. De aceea, JEFCA (forum mondial care reglementează utilizarea aditivilor alimentari) a stabilit o doză zilnică admisă de 2,5 mg/kg corp din toate produsele consumate. Colorantul E120, carmin, poate provoca alergii, rinite, astm şi erupţii cutanate. De asemenea, nu este recomandat copiilor cu sindromul ADHD, suferinzilor de Parkinson şi Alzheimer.

Această compoziţie îi imprimă produsului o densitate energetică foarte ridicată, aducând organismului calorii de foarte proastă calitate. De aceea, supraponderalii şi obezii trebuie să evite pe cât pot consumul acestui produs.

În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produsul analizat nu este recomandat nici unei categorii de consumatori. Ingredientele folosite sunt de cea mai proastă calitate, iar aditivii alimentari utilizaţi sunt periculoşi pentru sănătate.


INGREDIENTE
Carne de pui, piele de pui, slănină, carne pasăre separată mecanic – MDM, şorici, proteină vegetală din soia, amidon, sare, condimente, stabilizator (polifosfat de sodiu – E452), potenţiator de gust (monoglutamat de sodiu – E621),antioxidant (ascorbat de sodiu – E301), conservant (nitrit de sodiu – E250), dextroză, colorant (carmin – E120).

Produs sterilizat.

×
Subiecte în articol: bun de consum sodiu