O companie care vrea productivitate maximă trebuie să işi păstreze angajaţii sănătoşi. Aceasta a fost concluzia conferinţei susţinute de Comisia Europeană la Bruxelles pe tema "Dietă, activitate fizică şi sănătate la locul de muncă".
O companie care vrea productivitate maximă trebuie să işi păstreze angajaţii sănătoşi. Aceasta a fost concluzia conferinţei susţinute de Comisia Europeană la Bruxelles pe tema "Dietă, activitate fizică şi sănătate la locul de muncă".
Angajatul se menţine sănătos cu hrană de calitate şi activitate fizică. In felul acesta se reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi al obezităţii, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă lumea in acest moment. Robert Madelin, director general pentru sănătatea şi protecţia consumatorului din cadrul Comisiei Europene, prin implementarea unei vieţi flexibile la nivelul angajatorilor. "Dorim eliminarea stresului, creşterea numărului de exerciţii fizice, implicarea unui trainer pentru această activitate şi imbunătăţirea măncării servite la cantine", a spus Madelin in deschiderea conferinţei.
PROGRAME. Pentru a realiza aceste deziderate, Comisia Europeană lucrează cu specialişti care sunt gata oricănd să consilieze angajatorii. In unele ţări ale Uniunii Europene aceste programe funcţionează de foarte mult timp. De exemplu, in Finlanda de mai bine de o jumătate de secol s-au creat condiţii ca angajaţii să servească prănzul la serviciu, contra unor sume modice, in urma unor acorduri incheiate intre sectorul public şi cel privat. Studiul realizat de Eva Roos, cercetător din Finlanda, arată că mai bine de 60% dintre finlandezi iau prănzul in fiecare zi.
COSTURI.Toate aceste măsuri sunt luate pentru a scădea costurile implicate de tratarea angajaţilor bolnavi. In 2002, in Marea Britanie s-au pierdut aproape 4.000 de milioane de lire din cauza angajaţilor obezi. Mai mult, anga-jaţii bolnavi lipsesc de la serviciu. Tot in Marea Britanie, dacă s-ar fi adunat toate zilele de concediu medical, s-ar fi ajuns la suma de 18 milioane de zile, ceea ce a dus la o scădere a productivităţii angajatorului. O altă problemă pe care Comisia Europeană vrea să o rezolve este fumatul. De aceea, o parte din companiile din Belgia au angajat consultanţi care să ii ajute pe fumători să renunţe la viciul lor.
De aceea, European Network for Workplace Health Promotion (ENWHP) a iniţiat un proiect prin care se doreşte ca toată forţa de muncă din Europa să fie sănătoasă tun. Un prim pas va fi convingerea angajatorilor că oamenii care lucrează pentru ei au nevoie de o cantină unde să ia prănzul, o sală de gimnastică şi un cabinet medical.
PROIECTE
"Dorim eliminarea stresului, creşterea numărului de exerciţii fizice, implicarea unui trainer pentru această activitate şi imbunătăţirea măncării servite la cantine"
Robert Madelin, irector general "Sănătatea şi protecţia consumatorului"