Aceste provocări au forțat mulți oameni să-și depășească zona de confort în ceea ce privește gestionarea stresului. Este de așteptat să simțim o anumită doză de luptă în astfel de situații dificile, din nefericire.
Burnout-ul este un sindrom psihologic care apare ca un răspuns prelungit la factorii de stres cronici interpersonali, în mod special, de la locul de muncă.
Dar cum poți să-ți dai seama că te afli într-o stare de epuizare și ai nevoie de o pauză?
Există semne mici pe care trebuie să le observi. Identificarea acestor semne este crucială pentru a obține ajutorul și relaxarea de care ai nevoie atunci când simți că sănătatea mentală și starea ta de bine sunt în pericol.
Iată 12 semne subtile că te confrunți cu burnout extrem:
-
Iritabilitate
- Iritabilitatea este unul dintre primele semne de care trebuie să fii atent, indicând modul în care faci față în prezent.
- Dacă te simți tensionat sau ai impresia că totul și toată lumea te enervează, este probabil un semn că ai depășit limita și ai nevoie de o pauză.
-
Anxietate
Citește pe Antena3.roCiuperca otrăvitoare cu dinți sau palmierul-fantomă. Cum arată cele mai ciudate plante și ciuperci descoperite în 2024 - Simți nervozitate, neliniște sau o preocupare constantă?
- Acesta poate fi, de asemenea, un semn că modul în care faci față nu satisface nevoile tale în acest moment, în special dacă nu ești obișnuit să experimentezi anxietate.
-
Probleme de somn
- Te simți obosit chiar și după ce ai dormit? Sau poate nu poți să dormi deloc. Tulburările de somn sunt un semn major de epuizare și stres.
- Menținerea unui program regulat de somn poate fi foarte utilă.
-
Dificultăți în a fi prezent pentru cei dragi
- Dacă observi că te retragi mai mult decât ți-ai dori de la familia sau ceilalți dragi, sau că pur și simplu nu-ți pasă să suni sau să trimiți un mesaj cuiva, este un semn că resimți prea multă presiune sau solicitări.
-
Sentimentul de copleșire și imposibilitatea de a te pune la zi
- Pentru mulți, a face liste este un mod de viață. Dar dacă realizezi că faci liste interminabile și simți că nu poți să acționezi în privința nimic sau să te pui la zi, este posibil să te confrunți cu epuizare.
- Acest lucru poate însemna doar că te simți atât de stresat încât nu poți să acționezi conform planurilor tale, ceea ce, din nefericire, crește doar stresul și epuizarea în timp.
-
Lipsa de interes pentru lucrurile pe care obișnuiai să le apreciezi
- Să te simți dezinteresat de activitățile pe care în trecut le considerai captivante poate fi, de asemenea, un simptom alarmant, și probabil îți dai seama când te afli în această situație.
- Oamenii pot spune: "Obișnuiam să iubesc să fac ___, dar acum pur și simplu nu mai am chef." Acesta este un semn că viața ta este în dezechilibru.
-
Depresie sau sentimente de disperare
- Deși există diferențe între depresia clinică și epuizare, adesea cele două situații se pot înlocui reciproc.
- În special în lumea de astăzi, uneori lucrurile par fără speranță. Sentimentul de tristețe, singurătate și emoții suplimentare pot fi un semn că trebuie să faci ceva diferit pentru a-ți regăsi echilibrul.
-
Simptome fizice
- Simptomele fizice ale epuizării pot include dureri de cap, dureri de stomac și creșteri ale durerilor sau simptomelor cronice pe care le-ai putea experimenta destul de des.
-
Încercarea de a-ți amorți emoțiile
- Dacă îți petreci mult timp căutând tehnici de atenuare a emoțiilor, cum ar fi băutura, fumatul sau uitatul la televizor, este un semn că eviți realitatea actuală. Cel mai probabil, acest lucru se întâmplă pentru că simți că este atât de dificil să îmbunătățești situația.
-
Obsesii
- Petrecerea mult timp gândindu-te la aceleași lucruri și devenirea obsedat de ele poate fi un alt semn că te confrunți cu dificultăți și te îndrepți spre epuizare.
-
Schimbări în apetit
- Schimbările în apetit pot varia între dorința de a mânca prea mult, restricționarea alimentației, lipsa poftei de mâncare, creșterea apetitului sau consumul de alimente pe care în mod normal nu le-ai consuma.
-
Lipsa de compasiune
- Acesta este un semnal important că ai putea trece printr-un moment dificil. Oricând ești foarte critic cu tine însuți sau cu ceilalți, de obicei este un semn că nu te afli într-un loc emoțional sănătos.
Sperăm ca aceste informații să te ajute să înțelegi ceea ce ai putea experimenta în acest moment. În situații dificile, cu adevărat este o provocare să faci față și să eviți epuizarea; într-un fel, epuizarea ar putea fi inevitabilă.
Trecerea prin această perioadă este posibilă dacă poți să încerci să înțelegi ceea ce cauți și ai nevoie. Apoi, încearcă să îți oferi acele lucruri în moduri sănătoase și sigure.
Pentru mulți oameni, acest lucru implică o introspecție profundă și analizarea strategiilor obișnuite de gestionare a stresului.
Lectura, meditația, gătitul sănătos, exercițiile, jurnalizarea, muzica și proiectele creative pot ajuta la început să te simți mai bine, potrivit YouTango.