x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Şi măslinele au E-uri

Şi măslinele au E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    31 Mar 2008   •   00:00
Şi măslinele au E-uri

CE BEM, CE MĂNCĂM ● Produsul are cinci aditivi
Producătorul s-a gândit că măslinele nu au suficientă aromă şi a adăugat un potenţiator de gust care are foarte multe efecte adverse. Din păcate, acesta nu este singurul aditiv folosit. Din această cauză valoarea biologică a măslinelor este scăzută.


CE BEM, CE MĂNCĂM ● Produsul are cinci aditivi
Producătorul s-a gândit că măslinele nu au suficientă aromă şi a adăugat un potenţiator de gust care are foarte multe efecte adverse. Din păcate, acesta nu este singurul aditiv folosit. Din această cauză valoarea biologică a măslinelor este scăzută.


Mulţi dintre dumneavoastră nu îşi pot imagina că într-un borcan cu măsline verzi mai pot încăpea şi cinci aditivi alimentari. Acestea pe care noi le-am analizat sunt din sortimentul manzanilla şi sunt umplute cu brânză mucegăită. De pe eticheta lor citim următoarele ingrediente: "Măsline umplute cu brânză cu mucegai, apă, sare, arome, potenţiator E 621, glutamat monosodic, acid citric E 330, acid lactic E 270, antioxidanţi E 300, acid ascorbic, stabilizatori E 401, alginat de sodiu".


ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, apreciază faptul că aceste măsline verzi sunt umplute cu brânză maturată cu mucegaiuri nobile. Problema este cantitatea mare de sare, care contribuie la depăşirea dozei zilnice recomandate de sare de 6 mg/zi pentru un adult. Specialistul ne atrage atenţia şi asupra aditivilor alimentari utilizaţi. Acidul citric E 330, acidul lactic E 270 şi acidul ascorbic E 300 intră în categoria E-urilor considerate a fi inofensive. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre alginatul de sodiu E 401, care acţionează ca substanţă de balast şi sechestrant în tubul digestiv. Poate diminua asimilarea substanţelor minerale şi a altor nutrienţi în intenstin. Cele mai multe efecte adverse le are glutamatul monosodic E 621. Printre acestea, specialistul nostru aminteşte: dureri de cap, slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, astm, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Din această cauză, glutamatul monosodic este interzis în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumat de femeile însărcinate, hipoglicemici, bătrâni, cardiaci.


CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderaţie de persoanele sănătoase. Totuşi, există şi o serie de contraindicaţii. Acesta nu este recomandat suferinzilor de boli cardiovasculare, hipertentisivilor, suferinzilor de maladii renale, hepatice, suferinzilor de gută, de cancer, celor cu edeme.


Precizări

Rubrica "Ce bem, ce mâncăm" se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi ce efecte pot avea asupra sănătăţii noastre şi în ce măsură ne pot dăuna organismului. Cititorii rubricii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. De asemenea, dacă doriţi să ne trimiteţi sugestiile şi reclamaţiile dumneavoastră, puteţi folosi numărul de fax 021.318.20.35. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia, pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs alimentar este vorba.



×
Subiecte în articol: bun de consum