El are 53 de ani, ea este cu 12 ani mai tînără. El este la a treia
căsătorie şi are cu fostele soţii trei copii. Ea are reputaţia unei
femei monogame din cînd în cînd, dar care preferă poligamia şi
poliandria, după cum ea însăşi a declarat într-un interviu pentru Le
Figaro. El este preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, iar ea este
proaspăta lui soţie, femeia fatală Carla Bruni. Preferinţa şefului de
stat francez de a avea alături o femeie cu mult mai tînără decît el i-a
determinat pe cercetătorii britanici să împrumute numele său pentru a
defini criza bărbatului de 40-50 de ani. Astfel a luat naştere
"sindromul Sarkozy".
El are 53 de ani, ea este cu 12 ani mai tînără. El este la a treia căsătorie şi are cu fostele soţii trei copii. Ea are reputaţia unei femei monogame din cînd în cînd, dar care preferă poligamia şi poliandria, după cum ea însăşi a declarat într-un interviu pentru Le Figaro. El este preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, iar ea este proaspăta lui soţie, femeia fatală Carla Bruni. Preferinţa şefului de stat francez de a avea alături o femeie cu mult mai tînără decît el i-a determinat pe cercetătorii britanici să împrumute numele său pentru a defini criza bărbatului de 40-50 de ani. Astfel a luat naştere "sindromul Sarkozy".
De fapt, "sindromul Sarkozy" înseamnă criza oricărui bărbat căsătorit, cu copii, care renunţă la viaţa monotonă şi care îşi doreşte să înceapă o nouă viaţă, alături de o femeie mai tînără, care, speră el, îi va oferi ceea ce nu a avut pînă la momentul respectiv. Iar pentru a putea să facă acest pas major, bărbatul care a trecut de prima tinereţe are nevoie de cîteva îmbunătăţiri ale look-ului: începe să îşi vopsească părul, să utilizeze mai multe produse cosmetice şi recurge chiar la chirurgia estetică pentru a scăpa de riduri.
O statistică realizată în Marea Britanie a scos la iveală că a crescut cu 57% numărul bărbaţilor britanici care şi-au injectat toxină botulinică de la începutul acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar specialiştii în domeniu pun această creştere majoră pe seama exemplului oferit tuturor bărbaţilor de preşedintele francez. De asemenea, a crescut numărul bărbaţilor care au suferit intervenţii de înlăturare a grăsimii de la nivelul pieptului şi de pe abdomen.
De la criză la depresie
Psihoterapeutul Aurora Frunză, asistent universitar în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", arată că aproape toţi bărbaţii trec la vîrsta de 40-50 de ani printr-o perioadă a întrebărilor existenţiale: "Cine sînt? Sînt fericit cu viaţa pe care o am? Ce s-ar fi întîmplat dacă în tinereţe făceam alte alegeri decît cele pe care le-am făcut?". Astfel ia naştere aşa-zisa criză a bărbatului de 40 de ani. Specialistul nostru arată că atitudinea familiei în această situaţie este extrem de importantă. Deoarece de la criză pînă la depresie este doar un pas. Semnele depresiei la bărbaţi includ o stare prelungită şi inexplicabilă de tristeţe, imposibilitatea de a resimţi plăcere, lamentările nesfîrşite, tendinţa de a se retrage în sine.
DILEMĂ. "Bărbaţilor între 40 şi 50 de ani încep să le placă femeile mult mai tinere. Dorinţa bărbatului de a trăi cu o femeie mai tînără, de
a-şi lua viaţa de la capăt alături de ea se bate cap în cap cu obligaţia de a rămîne alături de familie şi de copii. Am întîlnit bărbaţi depresivi, pe de-o parte pentru că nu puteau să renunţe la stabilitatea şi căldura familiei clădite timp de 20-30 de ani, iar pe de altă parte, pentru că nu puteau să pună punct relaţiei cu o fată, să zicem, de 25 de ani", explică psihoterapeutul Aurora Frunză.
Citește pe Antena3.ro