Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și Universitatea Fudan din China au descoperit că persoanele care se simt singure sau izolate social au niveluri modificate ale anumitor proteine în sânge, relatează The Guardian.
Din participanții la studiul UK Biobank, 9,3% au spus că se simt izolați social, iar 6,4% au declarat că se simt singuri. Analizând sângele acestor persoane, cercetătorii au identificat 175 de proteine asociate cu izolarea socială și 26 de proteine legate de sentimentul de singurătate.
Majoritatea acestor proteine erau prezente în cantități mai mari și sunt implicate în inflamații, răspunsuri antivirale și funcționarea sistemului imunitar.
Urmărind starea de sănătate a participanților timp de 14 ani, echipa a descoperit că 90% dintre proteinele identificate sunt legate de riscul de deces, aproximativ 50% dintre proteine sunt asociate cu boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și accidente vasculare cerebrale, iar singurătatea influențează direct nivelurile a cinci proteine specifice, care la rândul lor sunt legate de inflamații și metabolism.
Dr. Chun Shen, autorul principal al studiului, subliniază că una dintre aceste proteine, numită ADM, poate explica în medie 7,5% din legătura dintre singurătate și riscul de îmbolnăvire sau deces.
Profesorul Marko Elovainio de la Universitatea din Helsinki, care nu a fost implicat în cercetare, sugerează că și alți factori pot contribui la efectele negative ale singurătății asupra sănătății, cum ar fi consumul excesiv de alcool și lipsa activității fizice.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat deja izolarea socială și singurătatea o problemă majoră la nivel global, iar acest studiu oferă primele dovezi concrete despre mecanismele biologice prin care singurătatea ne poate îmbolnăvi.
(sursa: Mediafax)