x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Snacks-uri fără aditivi

Snacks-uri fără aditivi

de Cristina Andreea Calin    |    05 Iun 2007   •   00:00
Snacks-uri fără aditivi

Snacks-urile analizate nu conţin aditivi alimentari, putănd fi consumate cu moderaţie de persoanele sănătoase. Cei cu probleme de greutate ar trebui să le evite, pentru că au o valoare energetică ridicată

CE BEM, CE MĂNCĂM

Snacks-urile analizate nu conţin aditivi alimentari, putănd fi consumate cu moderaţie de persoanele sănătoase. Cei cu probleme de greutate ar trebui să le evite, pentru că au o valoare energetică ridicată.

Lotto pizza intră in categoria snacks-urilor care de obicei au in compoziţie ingrediente dintre cele mai nesănătoase. De data aceasta insă am avut o surpriză. Nici un aditiv alimentar. Acest lucru este specificat şi de producător, pe ambalaj: "Acest produs este fabricat numai din ingrediente naturale, fără conservanţi". Ingredientele produsului analizat sunt: mălai grişat, ulei vegetal, făină de cartofi, făină de orez, praf de brănză, aromă naturală de bacon, aromă de pizza, roşie deshidratată, paprika, (extract lichid), sare iodată, mirodenii. Producătorul specifică valorile nutriţionale, insă importatorul uită să le traducă şi in limba romănă. Chiar şi aşa, aflăm că produsul analizat are pentru 100 de grame o valoare energetică de 505 kcal/2110 kj, proteine 8 grame, carbohidraţi 51 grame, lipide 30 grame.

ANALIZĂ. Din punct de vedere nutriţional, produsul este dezechilibrat, avănd un exces de glucide şi lipide, care imprimă o densitate energetică foarte ridicată - 505 kcal/100 g, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, analizănd eticheta produsului. Din analiza ingredientelor rezultă că produsul nu conţine gluten, putănd fi consumat fără probleme şi de celiachici. De asemenea, produsul nu conţine conservanţi adăugaţi.

CONCLUZII. Specialistul spune in urma analizei că produsul poate fi consumat de persoanele cu intoleranţă la gluten (celiachie). Datorită densităţii energetice foarte ridicate şi a conţinutului ridicat de lipide, produsul trebuie consumat cu moderaţie de persoanele sănătoase. Suferinzii de diabet vor ţine cont de cantitatea de zaharuri recomandată de medic. Produsul nu este recomandat suferinzilor de boli cardiovasculare, hepatice, supraponderalilor şi obezilor.

Precizări

Rubrica "Ce bem, ce măncăm" se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro.

Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate de pe eticheta produsului, fără insă a i-l prezenta.

×
Subiecte în articol: bun de consum produsul