x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sos de roşii cu alergeni

Sos de roşii cu alergeni

de Cristina Andreea Calin    |    20 Noi 2007   •   00:00
Sos de roşii cu alergeni
Sursa foto: Jurnalul foto/

CE BEM, CE MĂNCĂM

Conservantul benzoat de sodiu, E 211, a fost incrimiat de curănd pentru modificări la nivelul AND-ului, dar şi pentru alte efecte nocive asupra sănătăţii. Cu toate acestea, producătorul acestui sos continuă să il folosească.

CE BEM, CE MĂNCĂM

Conservantul benzoat de sodiu, E 211, a fost incrimiat de curănd pentru modificări la nivelul AND-ului, dar şi pentru alte efecte nocive asupra sănătăţii. Cu toate acestea, producătorul acestui sos continuă să il folosească.

Hellmann’s "sos din pulpă de tomate" este realizat in mare parte din ingrediente naturale. Totuşi, producătorul nu s-a putut abţine şi a adăugat şi căţiva aditivi alimentari, unii dintre ei din categoria celor nocivi. Lista de ingrediente specifică următoarele ingrediente: "Pulpă de tomate (63%), zahăr, apă, oţet, amidon de porumb, sare, ceapă uscată, condimente (usturoi uscat, frunze de dafin, cuişoare), acidifiant (acid tartric E 353), conservanţi (benzoat de sodiu E 211, acid sorbic E 200)". La 100 g produs veţi acumula o valoare energică de 112.40 kcal(471.00kj), proteine 1,3g, glucide 26,8g, lipide 0g.

ANALIZĂ. Deşi tomatele sunt o sursă preţioasă de macro şi micronutrienţi, produsul obţinut din acestea nu mai are aceleaşi calităţi, fiind chiar dezechilibrat din punct de vedere al profilului nutriţional datorită excesului de glucide rafinate adăugate (zaharoză), cu index glicemic foarte ridicat, periculos pentru pancreasul endocrin. De asemenea, specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, atrage atenţia că produsul este o sursă importantă de sare ascunsă. Conservabilitatea produsului este asigurată şi prin adaosul de conservanţi chimici de sinteză - E 211 şi E 200. Aceşti aditivi alimentari sunt cu un potenţial alergen ridicat, mai ales pentru copii. Produsul nu are densitate energetică ridicată.

CONCLUZII.Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, hipertensivilor, renalilor, persoanelor sensibile la aditivii alimentari utilizaţi. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant.

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum