x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sos de ulei şi E-uri

Sos de ulei şi E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    28 Noi 2007   •   00:00
Sos de ulei şi E-uri

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Din şapte aditivi alimentari care afectează in diverse moduri organismul, ulei foarte mult, apă cam căt ulei şi alte căteva ingrediente, producătorul a realizat un sos de maioneză.


CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Din şapte aditivi alimentari care afectează in diverse moduri organismul, ulei foarte mult, apă cam căt ulei şi alte căteva ingrediente, producătorul a realizat un sos de maioneză.

Sos de maioneză Don Gustosso are in compoziţie o mulţime de ingrediente. Citind eticheta constatăm că numărul aditivilor este mai mare decăt numărul de ingrediente necesare pentru ceea ce noi numim maioneză in mod tradiţional: "Ulei (50%), apă (38%), oţet alimentar, zahăr, muştar, amidon din porumb, sare, praf de ouă (0,5%), proteină din lapte, agent de ingroşare (gumă xantan E 415, gumă guar E 412, E 466 caroximetilceluloză), acidifiant (acid citric - E 330), conservanţi (benzoat de sodiu E 211, sorbat de potasiu E 202), aromă naturală de maioneză."


ANALIZÃ.... Profesorul Gheorghe Mencinicopchi ne spune că produsul analizat este de fapt "o emulsie de grăsimi cu apă obţinută in special din ulei de natură nespecificată, zahăr, proteine de origine animală din ouă şi lapte, precum şi aditivi de ingroşare şi conservare". Deşi sosul de maioneză nu are etichetă nutriţională, specialistul nostru ne atenţionează citind ingredientele că din compoziţie reiese că produsul are şi o densitate energetică ridicată.

Maioneza are şi surse ascunse de zahăr, sare, şi proteine cu potenţial alergen provenind din praful de ouă şi proteina de lapte. Deşi din denumire s-ar putea inţelege că produsul poate fi consumat in perioada postului, consumatorii trebuie să fie atenţi la componentele de origine animală.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv şi ale anexelor acestuia (bilă şi pancreas), celor cu dislipidemie şi hipertrigliceridemie, persoanelor cu afecţiuni hepato-renale, cardiovasculare şi hipertensivilor, bătrănilor, alregicilor. Diabeticii vor ţine cont de aportul de glucide. Alergicii la unele din componentele produsului il vor testa inainte de consum.


Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail  bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru.

×
Subiecte în articol: bun de consum