CE BEM, CE MÎNCĂM ● Mezelul are un exces de sare
Gustul acestei specialităţi canadiene este amplificat de aditivul
alimentar E 621, glutamat monosodic. Acesta are o serie de efecte
adverse, cel mai grav fiind că este neurotoxic.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Mezelul are un exces de sare
Gustul acestei specialităţi canadiene este amplificat de aditivul alimentar E 621, glutamat monosodic. Acesta are o serie de efecte adverse, cel mai grav fiind că este neurotoxic.
Specialitatea canadiană de la Cris-Tim este un produs din carne, fiert, care are în compoziţie: "Pulpă porc, apă, sare, proteină din soia, extracte de condimente, stabilizatori (polifosfaţi E 452), gelifiant (caragenan E 407), proteină animală, potenţiator de aromă (glutamat monosodic E 621), antioxidant (ascoarbat de sodiu E 301), arome, conservant (nitrit de sodiu E 250)".
ANALIZĂ. Din reclama care rulează la televizor aflăm că acest producător de mezeluri are grijă de copiii noştri, oferindu-le mezeluri sănătoase. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie specialitatea canadiană ca fiind un "produs din carne, fiert, obţinut din pulpă de porc, apă, sare, proteină din soia, extracte din condimente şi aditivi alimentari". Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, din lista de ingrediente rezultă că are un conţinut ridicat de sodiu, care provine atît din sare, dar şi din E 621, E 301 şi E 250. Se cunoaşte faptul că excesul de sodiu dăunează sănătăţii, mai ales în contextul dietei moderne, în care avem un deficit de potasiu. De asemenea, ca orice alt produs obţinut din carne de porc, conţine grăsimi animale saturate, aterogene. Produsul aduce şi un aport de fosfor din aditivul E 452, care poate dezechilibra balanţa calciu-fosfor, împiedicînd fixarea calciului în oase sau depunerea vicioasă a acestuia, mai ales în cazul în care în decursul aceleiaşi zile consumăm şi alte alimente care aduc aport de fosfor (băuturi de tip Cola, brînzeturi topite, alte specialităţi din carne etc.). Pentru consumator ar fi fost util să se specifice provenienţa biologică a proteinei animale şi modul acesteia de prelucrare şi condiţionare.
ADITIVII. Conservantul nitrit de sodiu, E 250, are potenţial cancerigen. Glutamatul monosodic E 621 poate avea efecte neurotoxice. Acesta este un potenţator artificial sau natural de aromă, obţinut din surse vegetale sau animale. El este utilizat într-o gamă vastă de alimente de origine animală, vegetală sau mixtă. Caragenanul E 407, obţinut din alge roşii, poate interfera cu asimilarea unor minerale şi grăsimi, iar la persoanele sensibile poate provoca alergii.
CONCLUZII. Produsul analizat poate fi consumat cu moderaţie de persoanele sănătoase, active, în contextul unei diete diversificate şi echilibrate. Specialistul nostru nu îl recomandă copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, obezilor, hipertensivilor, suferinzilor de dislipidemie, celor bolnavi de maladii cardiovasculare şi hepato-renale, persoanelor care suferă de maladii neurodegenerative, suferinzilor de gută, celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză). De asemenea, suferinzii de diferite tipuri de cancere, persoanele cu status proinflamator sistemic, astmaticii, alergicii, cei cu afecţiuni ale pielii, persoanele cu sensibilitate la unele ingrediente şi aditivi din compoziţia produsului nu îl vor consuma, deoarece sănătatea lor poate fi pusă în pericol.
Citește pe Antena3.ro