CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul este o combinaţie de grăsimi şi glucide
Pe vremea bunicii, ştrudelul se făcea din ingrediente naturale, fără să
fie nevoie de aditivi. Astăzi, reţetele s-au complicat şi pe alocuri
par nişte înşiruiri de substanţe chimice.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul este o combinaţie de grăsimi şi glucide
Pe vremea bunicii, ştrudelul se făcea din ingrediente naturale, fără să fie nevoie de aditivi. Astăzi, reţetele s-au complicat şi pe alocuri par nişte înşiruiri de substanţe chimice.
În trendul modern se încadrează şi “specialitatea de ştrudel cu ciuperci – congelat, nepreparat”, care are în compoziţie: “Ciuperci 24%, făină de grîu, grăsimi vegetale şi ulei, grăsimi vegetale hidrogenate, zer, apă, brînză albă tip Feta, amidon de porumb, fulgi de porumb, sare, ceapă prăjită, aromanţi E 621 – monoglutamat de sodiu, pudră de ou, condimente (usturoi, ceapă, piper), smîntînă (15% grăsime), glucoză, emulgatori E 471 – mono şi digliceride ale acizilor graşi, E 472c – esteri glicerici ai acidului citric cu acizi graşi, coloranţi: betacaroten – E 160”. Dacă veţi consuma 100 de grame de produs, veţi acumula “calorii 1.093 kj/263 kcal., proteine 5 g, carbohidraţi 18 g, grăsimi 18 g, carbohidraţi 1,5 g”.
ANALIZĂ. Ştrudelul analizat este un produs de patiserie cu profil nutriţional dezechilibrat, cu exces de grăsimi vegetale. Dintre acestea se remarcă utilizarea unei cantităţi destul de mari a grăsimilor hidrogenate, incriminate pentru apariţia bolilor cardiovasculare. De asemenea, în compoziţia produsului analizat intră şi grăsimi animale saturate aterogene din smîntînă. Ştrudelul conţine şi glucide cu absorbţie lentă, amidon din făină de grîu, amidon din fulgi de porumb, amidon din porumb, dar şi glucide cu absorbţie rapidă (glucoză). Acestea stresează pancreasul endocrin, forţîndu-l să producă într-o perioadă scurtă de timp o cantitate mare de insulină. Amestecul de grăsimi şi glucide face ca ştrudelul să aibă o densitate energetică mare, 263 kcal./100 grame, ne avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Consumatorii trebuie să ţină cont şi de faptul că ştrudelul conţine o sursă de lactoză, sare şi betacaroten. Acesta din urmă nu este recomandat a fi consumat de fumători pentru că sporeşte riscul apariţiei cancerului pulmonar.
Concluzii
În urma analizei etichetei, specialistul nostru nu recomandă produsul copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, persoanelor care suferă de dislipidemie, celor cu maladii hepato-renale, hipertensivilor, celor cu afecţiuni neurodegenerative, bolnavilor de cancer, celor cu sindrom metabolic. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Persoanele care au intoleranţă la lactoză vor testa ştrudelul în prealabil pentru a vedea care este reacţia organismului. Ştrudelul este interzis suferinzilor de celiachie din cauza conţinutului de gluten din făina de grîu.Citește pe Antena3.ro