x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet STUDIU / Fosfaţii din mezeluri duc la cancer

STUDIU / Fosfaţii din mezeluri duc la cancer

30 Dec 2008   •   00:00
STUDIU / Fosfaţii din mezeluri duc la cancer

Aditivii alimentari fosfataţi, utilizaţi frecvent în prepararea industrială a alimentelor, accelerează creşterea tumorilor canceroase în plămânii şoarecilor, potrivit unui studiu publicat luni, în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, informează AFP.



Acest studiu afirmă că aditivii fosfataţi, care sporesc capacitatea de reţinere a apei şi îmbunătăţesc textura diverselor alimente, favorizează totodată şi dezvoltarea cancerului pulmonar la pacienţii care prezintă o anumită predispoziţie pentru această maladie.

Deşi cercetătorii nu ştiu deocamdată care este impactul real al fosfataţilor asupra dezvoltării cancerului la oameni, autorii studiului preconizează limitarea consumului acestui aditiv alimentar. "Credem că o mai bună regularizare a nivelului fosfataţilor anorganici în regimul alimentar (al oamenilor) ar putea fi crucială, atât ca o metodă de tratare, cât şi de prevenire a cancerului pulmonar", a declarat Myong-Haing Cho de la Universitatea Naţională din Seul (Coreea de Sud), principalul autor al studiului. Echipa de cercetători a injectat celule canceroase în plămânii şoarecilor, împărţiţi în prealabil în două grupuri, iar numărul tumorilor s-a dovedit în final a fi mult mai mare în cadrul grupului care a primit un regim alimentar bogat în fosfataţi. Aditivii fosfataţi au fost utilizaţi tot mai mult în ultimii ani în alimentaţia publică şi se găsesc în carne, brânzeturi, băuturi şi în multe alte preparate şi semipreparate obţinute pe cale industrială.

×
Subiecte în articol: bun de consum