x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Studiu - Prea mult zahăr poate fi nociv

Studiu - Prea mult zahăr poate fi nociv

de Nicoleta Catana    |    28 Iul 2007   •   00:00
Studiu - Prea mult zahăr poate fi nociv

Conform unui nou studiu efectuat de Universitatea Tufts, o dietă cu un index glicemic ridicat (bogată in zaharuri) poate creşte riscul contaminării cu degenerescenţă maculară legată de vărstă (DMLV).

Conform unui nou studiu efectuat de Universitatea Tufts, o dietă cu un index glicemic ridicat (bogată in zaharuri) poate creşte riscul contaminării cu degenerescenţă maculară legată de vărstă (DMLV). Aceasta afectează partea centrală a retinei, macula, care deţine controlul asupra vederii şi provoacă pierderea parţială a vederii. Maladia afectează peste 30 de milioane de persoane la nivel mondial şi este principala cauză a pierderii vederii la 50 dintre aceştia. Noul studiu, care face legătura intre vărstă indivizilor şi calitatea vederii, a analizat datele a 4.099 de persoane de sex masculin şi feminin. Toate detaliile cu privire la antecedentele medicale ale persoanelor au fost obţinute la inceputul studiului, cănd participanţii cu vărste cuprinse intre 55 şi 80 de ani aveau diferite forme de DMLV.

Rezultate. Studiul a fost conceput iniţial pentru a evalua efectele vitaminelor şi ale zincului in doze mari, ţinănd cont de evoluţia DMLV-ului şi a cataractei, două dintre principalele cauze ale pierderii vederii la bătrăni. Cercetătorii au declarat că prin consumul unei diete cu un index glicemic ridicat, persoanele (77,9% din femei şi 79,3% din bărbaţi) au fost asociate cu o creştere de pănă la 49% a riscului de contaminare cu această boală. Unul din cercetători a declarat că au fost destul de norocoşi să poată strănge toată documentaţia de care au avut nevoie in ceea ce priveşte dieta cu carbohidraţi pentru a putea efectua testele. In urma acestora s-a constatat că 20% din cazuri de DMLV avansat ar fi putut fi prevenite prin respectarea unei diete cu index glicemic ridicat, bineinţeles in funcţie de vărstă şi sex. Indexul glicemic măsoară căt de repede anumite alimente elimină carbohidraţii in corp, care ulterior cresc nivelul glucozei din sănge. Nivelul ridicat al acestuia determină cantitatea de zaharuri din sănge să crească mai repede.

Interesul in ceea ce priveşte indexul glicemic din alimente şi digestibilitatea carbohidraţilor a crescut considerabil in ultimii ani. Mai multe studii au sugerat că un index glicemic scăzut şi carbohidraţii uşor digestibili pot contribui la prevenirea obezităţii şi a diabetului. Unul din cercetători a declarat că este posibil ca efectele produse de slaba calitate a carbohidraţilor asupra ţesutului ochiului să fie similare cu cele ale DMLV-ului şi bolile provenite de la ochi. Acesta mai este de părere că reducerea dietei cu index glicemic poate fi o cale mai uşoară de reducere a riscului contactării DMLV. Totuşi, este nevoie de teste suplimentare inainte de o recomandare a unei diete bazată pe carbohidraţi pentru prevenirea DMLV-ului.
×
Subiecte în articol: bun de consum glicemic