x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Supă din foarte multă sare

Supă din foarte multă sare

de Cristina Andreea Calin    |    17 Sep 2008   •   00:00
Supă din foarte multă sare

Dintr-o singură porţie de supă se acumulează jumătate din cantitatea zilnică recomandată de sare. Consumat în exces, produsul agravează bolile de inimă şi de rinichi.



CE BEM, CE MÎNCĂM
Dintr-o singură porţie de supă se acumulează jumătate din cantitatea zilnică recomandată de sare. Consumat în exces, produsul agravează bolile de inimă şi de rinichi.

Fideaua instant din făină de mazăre cu aromă de pui Phugia este un produs care are în compoziţie o cantitate mare de glucide, atît cu absorbţie lentă (amidon), cît şi cu absorbţie rapidă (maltodextrină, zaharoză). La un consum ridicat, pancreasul endocrin va avea de suferit, pentru că va fi nevoit să secrete o cantitate mai mare de insulină într-o perioadă scurtă de timp.
Sarea este şi ea prezentă, fiind principalul ingredient al bazei de supă. Pentru a evita problemele cardiovasculare şi renale este indicat să nu depăşim doza zilnică recomandată de 6 g sare pentru un adult. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare,  atrage atenţia analizînd ingredientele că produsul este foarte dezechilibrat din punct de vedere nutriţional.
Cei trei aditivi alimentari utilizaţi ca potenţiatori de gust nu fac decît să scadă valoarea biologică a supei. E 621 glutamat, E 627 disodium 5’ guanilat şi E 631 inosinat, pe lîngă faptul că aduc un aport suplimentar de sodiu, pot da dependenţă. E 621 provoacă sindromul bucătăriei chinezeşti, care se manifestă prin dureri de cap, slăbiciune, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, astm, modificări de ritm cardiac şi greaţă. De asemenea, este total interzis în alimentaţia femeilor însărcinate, a celor care alăptează, a copiilor şi a bolnavilor de Parkinson, Alzheimer.
Despre aditivii E 627 şi E 631 nu se ştiu foarte multe, însă din cercetările realizate pînă în prezent a reieşit că acutizează crizele de hiperuricemie (gută).
La fel de periculos este şi colorantul E 150a caramel simplu, care poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), încetineşte creşterea, provoacă distensii intestinale şi hipertrofia rinichilor. De asemenea, s-a demonstrat că poate distruge vitamina B şi poate afecta cromozomii.


Neindicat bolnavilor renali

Valoarea energetică a produsului este mare, de aceea este contraindicat persoanelor supraponderale şi obeze. În urma analizei etichetei nutriţionale şi a celei compoziţionale, specialistul ne spune că produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor cu maladii cardio şi cerebrovasculare, renale, hepatice, persoanelor care suferă de astm, de hiperuricemie, celor cu boli ale tractusului digestiv, celor cu maladii neuropsihologice, celor cu boli dermatologice, suferinzilor de dislipidemie, celor cu celulită, persoanelor cu afecţiuni stomatologice. Din cauza conţinutului de gluten, produsul analizat este interzis persoanelor care suferă de celiachie.


Ingrediente

Fidea: amidon de cartofi, 92%, amidon de fasole 6,5%, sare. Baza de supă 32%: sare, apă, ulei rafinat de palmier, maltodextrină, mugur de bambus deshidratat 8,2%, ceapă roşie, zahăr, potenţiator de aromă glutamat E 621, disodium 5’-guanilat E 627, inosinat E 631, gluten, aromă de porc, ceapă verde deshidratată, piper, culoarea naturală morcov 160a, caramel E 150a. Calorii la porţie 60 g 189 calorii din grăsimi 18. Total grăsimi 2 g, din care saturate 0,8g, colesterol o, sodiu 1.824 mg, carbohidraţi 40,7 g, din care fibre alimentare 0,48 g, zaharuri 2 g, proteine 2 g.

×
Subiecte în articol: bun de consum