x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Suplimente: Inima şi poluarea

Suplimente: Inima şi poluarea

25 Sep 2008   •   00:00

Suplimentele nutritive cu acizi graşi esenţiali omega 3 protejează inima de efectele negative ale poluării, arată un studiu publicat în revista Enviromental Health Perspectives.

Suplimentele nutritive cu acizi graşi esenţiali omega 3 protejează inima de efectele negative ale poluării, arată un studiu publicat în revista Enviromental Health Perspectives.

Expunerea la gazele de eşapament şi la emisiile industriale afectează sistemul cardiovascular, aerul poluat inhalat generând cantităţi mari de radicali liberi în organism. Studiile au descoperit corelaţii între radicalii liberi şi peste 200 de maladii pe care le cauzează, printre care se numără şi bolile de inimă. Particulele din aerul poluat inhibă acţiunea enzimelor antioxidante din organism. Dacă aceste enzime nu mai pot acţiona, imunitatea scade. “Acesta este primul studiu care analizează acţiunea suplimentelor cu acizi graşi omega 3 asupra stresului oxidativ generat de poluare”, arată Isabelle Romieu, de la Institutul Naţional de Sănătate

Publică din Mexic. Studiul, la care au luat parte persoane cu vârsta de 76,5 de ani, a demonstrat că suplimentarea dietei cu acizi graşi omega 3 creşte nivelul enzimelor antioxidante şi protejează inima. Au fost folosite două tipuri de suplimente: cu ulei de peşte şi cu ulei de soia. O parte dintre subiecţi au primit zilnic ulei de peşte, cealaltă parte – ulei de soia, în doze de câte 2 g.

 

Uleiul de peşte

Analizele ulterioare la care au fost supuşi subiecţii au arătat că uleiul de peşte are un efect cardioprotector mai puternic decât cel de soia. Explicaţia? Uleiul de peşte conţine acizi graşi omega 3 cu lanţ lung EPA (acidul eicosapentaenoic) şi DHA (acidul docosahexaenoic). În vreme ce în uleiul de soia se găsesc acizi graşi omega 3 cu lanţ scurt ALA (acidul alfalinolenic). Acizii cu lanţ lung din peşte sunt folosiţi ca atare de organism, pe când acizii cu lanţ scurt din soia trebuie transformaţi în acizi cu lanţ lung. Organismul persoanelor tinere şi sănătoase poate să-i transforme cu ajutorul unor enzime. În cazul vârstnicilor, enzimele sunt din ce în ce mai puţin active, iar organismul lor nu mai poate transforma acizii omega 3 cu lanţ scurt în acizi cu lanţ lung.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă lanţ lan