x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Suvenire din farfurie

Suvenire din farfurie

de Dr. ing. Gabriela Berechet    |    11 Apr 2009   •   00:00

Dintre neplăcerile consumului de preparate culinare la restaurant, dincolo de nepăsarea cu care este tratat clientul sau de nota de plată, care încă mai apare în destule restaurante sub forma unei fiţuici desprinse parcă din ceaslovul lui Nică cu care prindea muştele, pot fi menţio­nate acele "suvenire" de care nimeni nu-şi aminteşte cu plăcere.



Un top al acestor "suvenire" poziţionează pe primul loc firele de păr găsite în mâncare. Trebuie menţionat că părul are bacterii pe suprafaţa sa, din care unele sunt chiar patogene. În mod natural, zilnic cad circa 100 de fire de păr, existând astfel posibilitatea conta­minării alimentelor, dacă acestea nu sunt protejate de bucătari/ospătari, prin purtarea părului strâns sub bonetă sau capişoane, respectiv scurt şi îngrijit - pentru ospătari.

INSECTE ÎN MÂNCARE
Pe următorul loc sunt insectele, şi aici facem referire la muşte, gândaci şi furnici. Dincolo de disconfortul pe care îl produc, acestea sunt implicate şi în transmiterea bolilor. Muştele transportă pe suprafaţa corpului, în intestine şi salivă agenţi patogeni. Pe corpul unei muşte se pot găsi 6-7 milioane de microbi, iar în intestinul ei până la 30 milioane de microbi. Nu trebuie omis faptul că muştele mânâncă şi regurgitează tot timpul.

Alte "amintiri" nedorite sunt uneori obiecte ale persona­lului lucrător: inele sau pietre de la inele, clame, elastice de păr. Desigur, nu trebuie uitate bacteriile patogene, invizi­bile, aduse în mâncare de mâinile murdare.

Bunele practici de igienă recomandă spălarea pe mâini la începerea muncii, la schimbarea operaţiei de lucru, în cadrul aceleiaşi operaţii dacă aceasta a depăşit 10 minute, după atingerea părului, nasului, urechilor, gurii, pielii sau banilor, după manipularea materiei prime şi a ambalajelor, după ieşirea de la WC, după curăţenia şi dezinfecţia locului de muncă, dar şi după revenirea din pauză.

Suntem datori să sancţionăm orice "suvenir" pe care îl găsim în farfurie, în felul acesta vom contribui la ameliorarea calităţii serviciilor şi a preparatelor culinare din restaurantele noastre.

×
Subiecte în articol: bun de consum