x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Tableta cu zahăr

Tableta cu zahăr

de Cristina Andreea Calin    |    22 Feb 2008   •   00:00
Tableta cu zahăr

CE BEM, CE MÅNCÅM ● Are cacao doar cât să coloreze
Pentru producerea acestei tablete s-au amestecat zahărul, margarina şi ceva cacao pentru ca lumea să creadă că este vorba despre o ciocolată. Aditivul care menţine dantura curată


CE BEM, CE MÅNCÅM ● Are cacao doar cât să coloreze
Pentru producerea acestei tablete s-au amestecat zahărul, margarina şi ceva cacao pentru ca lumea să creadă că este vorba despre o ciocolată. Aditivul care menţine dantura curată



Africana este o "tabletă cu lapte şi fulgi de cocos (10%)‘‘. Chiar dacă seamănă cu o ciocolată, compoziţia ne spune altceva. De pe etichetă citim următoarele ingrediente: "Zahăr, grăsime vegetală, nucă de cocos fulgi (10%), zer praf, pudră de cacao, masă de cacao, lapte praf degresat (0,9%), emulgatori (lecitină din soia E 322, poliglicerol poliricinoleat E 476), vanilină (aromă artificială)‘‘. După ce veţi mânca 100 de grame de Africana veţi avea cu 2261kj/ 542kcal mai mult. De asemenea, veţi acumula proteine 3,8g, carbohidraţi 57,2g, din care zaharuri 54,8g, lipide 32,8g, din care saturate 20,9 g, fibre 2,7g, sodiu 0,15g. Producătorul mai specifică faptul că "tableta conţine urme de proteină din ou, arahide, alune, migdale, fistic şi alte varietăţi similare‘‘.


ANALIZÅ. Africana este un produs zaharos, care în fapt nu este ciocolată, cu profil nutriţional profund dezechilibrat, cu un exces de zaharuri cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză). De asemenea, producătorul face şi un exces de grăsimi vegetale de natură botanică nespecificată, cu un profil în acizi graşi dezechilibrat, în care predomină acizii graşi saturaţi. Tableta are şi o densitate energetică foarte ridicată, 542 kcal/100g, de aceea trebuie să fie evitată de cei cu exces ponderal. Dintre aditivii alimentari folosiţi E476 este cel mai periculos. Acesta poate fi nefrotoxic şi hepatotoxic pentru persoanele sensibile, atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


CONCLUZII. Specialistul nostru nu recomandă produsul copiilor, femeilor însărcinate şi celor care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, hipertensivilor, celor cu afecţiuni hepatice, renale, neurologice, neurodegenerative, alergicilor. Diabeticii vor ţine cont de sfatul medicului curant. Cei cu intoleranţă la lactoză şi alergicii la alune, arahice, migdale şi fistic vor testa produsul în prealabil.

×
Subiecte în articol: bun de consum