Femeile tinere sunt cele mai expuse anemiei. Iar curele de slăbire repetate sau alegerea unei diete vegetariene pot amplifica problemele. „Anemia prin carenţă de fier afectează mai ales femeile tinere, înainte de menopauză, deci pe cele active, din cauza pierderilor lunare de sânge, a sarcinii, nașterii și alăptării.
Riscul lipsei de fier crește la această categorie de persoane în cazul curelor de slăbire și al dietelor vegetariene greșit aplicate”, a declarat prof. dr. Gabriel Mircescu, preşedinte al Asociaţiei „Anemia Working Group România”.
În opinia specialiştilor, femeile care adoptă o dietă vegetariană riscă să facă anemie, dacă nu înlocuiesc carnea cu alimente bogate în fier. Cea mai frecventă greşeală este consumul ridicat de lactate, care nu numai că sunt o sursă săracă de fier, dar, în realitate, împiedică absorbţia lui. De aceea, nutriţioniştii nu recomandă consumul a mai mult de 2-3 porţii pe zi. Adică un pahar cu lapte sau câteva zeci de grame de brânză. Carnea trebuie înlocuită cu vegetale bogate în fier. De exemplu, o cană de grişintegral conţie 5 miligrame de fier, o jumătate de cană de linte sau fasole verde conţine peste 3 miligrame, iar două linguri de seminţe de dovleac conţin 2,5 miligrame de fier. Pentru o femeie tânără, consumul zilnic ar trebui să se ridice la 15 miligrame, pentru a evita anemia.
Când ne facem analizele?
La nivel mondial, specialiştii apreciază că 500 de milioane de oameni suferă de anemie prin carenţă de fier. Cei mai expuşi acestui risc sunt copiii, bătrânii şi femeile cu vârste cuprinse între 19 şi 45 de ani. Româncele nu fac excepţie, mai ales că, deşi au simptomele specifice, puţine ajung la medic pentru un set complet de analize. Potrivit unei cercetari efectuate în luna martie 2015, două din zece femei tinere nu şi-au făcut niciodată analizele pentru determinarea nivelului de fier din organism, în vreme ce mai puţin de 10% dintre persoanele intervievate şi-au făcut analizele complete în acest sens în 2014. ¬
„Anemia prin carenţă de fier se mani¬festă printr-o stare de oboseală cronică, lipsă de energie şi dureri de cap care duc la o performanţă scăzută în realizarea activităţilor zilnice. Mai mult decât atât, pacientele care suferă de anemie au tenul palid şi prezintă o stare de slăbiciune fizică, stări de ameţeală , probleme digestive şi dereglări menstruale. De asemenea , pot apărea modificări ale unghiilor și căderea părului. La copii, mai ales la cei mici, carenţa de fier poate influența dezvoltarea fizică și intelectuală”, mai spune prof. dr. Gabriel Mircescu.
O atenţie deosebită trebuie să aibă femeile gravide. La acestea, carenţa de fier se traduce prin probleme de dezvoltare a fătului, în al treilea trimestru de sarcină. După naştere, lipsa fierului din laptele matern poate duce la probleme de creştere pentru sugar.