x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 4 tipuri de emoții și cum să le gestionezi corect

4 tipuri de emoții și cum să le gestionezi corect

21 Feb 2023   •   15:00
4 tipuri de emoții și cum să le gestionezi corect
Sursa foto: Pexels

Emoțiile fac parte din viața noastră de zi cu zi, ne pot afecta starea, își vor pune amprenta asupra personalității, iar felul în care reacționăm la ele va afecta modul în care ne percep cei din jur. Răspunsurile emoționale pe care le avem în diverse situații pot atrage atenția noastră sub diferite forme. În unele cazuri ne-ar putea afecta relațiile cu cei din jur - familie, prieteni, colegi de serviciu -  sau ne pot pune și în pericol de a ne pierde locul de muncă. De aceea este foarte important să conștientizăm trăirile pe care le avem și să le gestionăm cât mai bine.

Iată 4 tipuri de emoții și cum pot fi gestionate:

Frica

Frica este un tip de emoție cu care fiecare persoană se confruntă la un moment dat în viață. Poate apărea în fața unor provocări la locul de muncă, atunci când ne confruntăm cu situații noi sau primejdioase ori cu necunoscutul. În multe cazuri, depinde de noi să o controlăm și să o gestionăm corect. Spre exemplu, dacă frica se instalează din cauza unor probleme sau a unor provocări care apar la locul de muncă, o pregătire eficientă pentru aceste situații te poate salva. Trebuie să conștientizezi că situațiile neplăcute nu trec de la sine și, în mare măsură, ține de tine să le depășești. Deci, înainte de a face față acelei provocări, analizeaz-o în amănunt și caută soluții. Simplul fapt că te pregătești înainte îți va transmite încredere în tine și atunci lucrurile vor fi pe jumătate rezolvate.

Furia

Furia este o emoție foarte puternică, determinându-ne să reacționăm adesea cu ostilitate, impulsiv sau chiar agresiv. Furia apare atunci când simțim că limitele personale sunt depășite și de multe ori răspunsul emoțional poate avea consecințe grave. La unele persoane, furia apare în situații foarte rare, însă la cele cu temperament mai vulcanic poate fi o manifestare curentă. Aceste persoane au nevoie să lucreze cu ele pentru a gestiona această problemă. În primul rând trebuie să o conștientizeze. Meditația, exercițiile de respirație și practicarea unui sport pot ajuta la alungarea trăirilor negative.

Tristețea

Tristețea apare când ne confruntăm cu evenimente negative. Cum depășim starea? Important este să tratăm acel eveniment ca un simplu episod trecător, să ne gândim că viața ne aduce și bucurii și să ne concentrăm pe gânduri pozitive. În funcție de situație, ajută foarte mult să vorbești despre evenimentele care îți provoacă tristețe cu persoane apropiate, care te înțeleg și te pot încuraja. 

Gelozia

Gelozia este o emoție foarte naturală pe care mulți oameni o experimentează la un moment dat. Are o reputație proastă, dar nu este întotdeauna un sentiment negativ. Dacă se manifestă într-o relație sentimentală, cel mai bine este să discuți deschis cu partenerul despre asta, potrivit psychcentral.com. Te poate ajuta să înțelegi cum s-a născut și cum să-ți schimbi comportamentul în așa fel încât să te simți mai în siguranță în relație.

 

Foto: Pexels

×